Ascultă Radio România Constanța Live

DNA cere, din nou, arestarea Elenei Udrea. Iţele unei afaceri incriminate duc la Eforie Sud

Publicat de Bogdan Comșa, 20 octombrie 2015, 15:30 / actualizat: 21 octombrie 2015, 9:06

UPDATE: Elena Udrea a declarat, la postul TV Digi 24, că denunţul la DNA în acest nou dosar a fost făcut de fosta sa prietenă şi parteneră de cumpărături la Paris, Anamaria Topoliceanu, care a ocupat poziţia de director al Companiei Naţionale de Investiţii. Topoliceanu este jduecată într-un alt dosar, privind retrocedări ilegale.

Udrea a mai spus că omul de afaceri implicat este Bogdan Buzoianu, unul dintre cei mai vechi şi mai cunoscuţi „băieţi deştepţi din Energie”.

Fostul ministru continuă să susțină că este victima unui război pe care îl duce cu duşmanii săi politici şi cu DNA.

Surse din cadrul anchetei, citate de HotNews.ro, spun în dosar mai sunt implicaţi Radu Budeanu (fostul patron al Cancan) şi Dan Andronic, patronul cotidianului Evenimentul Zilei.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ministerul şi infracţiunea.

Asta sare în ochi la prima lectură a comunicatului emis, marţi, de procurorii DNA, prin care anunţă că cer reţinerea şi, ulterior, arestarea Elenei Udrea.

Oamenii legii susţin că nu a existat portofoliu de ministru deţinut de Udrea de la înălţimea căruia să nu fi comis cel puţin o infracţiune.

Astfel, procurorii DNA cer din nou arestarea deputatului Elena Udrea, pentru 6 infracţiuni, printre luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă, spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.

Potrivit DNA, faptele au fost comise în perioada 2008 – 2012, când Elena Udrea a ocupat pe rând mai multe posturi de ministru, la Turism, Mediu şi Dezvoltare Regională.

Iţele uneia dintre afacerile incriminate duc la Eforie Sud şi la primarul Ovidiu Brăiloiu.

Elena Udrea ar fi determinat, prin presiuni, vânzarea la prețuri mult subevaluate a unei vile deținute de stat şi a unui teren din Eforie către un apropiat de-ai săi. Ulterior, Udrea a preluat imobilele, printr-o procedură care urmărea să mascheze adevăratul beneficiar.

Ovidiu Brăiloiu, spun procurorii, a ajutat-o pe Udrea prin vânzarea la un preț de nimic a terenului pe care este construită vila.

Tot la insistenţele Elenei Udrea, imobilul a fost, mai întâi, renovat de un om de afaceri care avea contracte cu statul. Lucrările efectuate în acest fel, în valoare de 120 de mii de euro, i-au atras Elenei Udrea acuzaţia de primire de foloase necuvenite.

Într-o altă afacere controversată, procurorii o mai acuză pe Udrea de primirea a aproape 4 milioane de dolari, pentru a înlesni contractul de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială.

În plus, patronul societăţii comerciale respective i-a cedat Elenei Udrea, cu titlu gratuit, pachetul de acţiuni deţinut la o societate cu activitate în mass media. Udrea a încercat, ulterior, să ascundă, prin încheierea mai multor acte-paravan, faptul că este deşinătorul real al acţiunilor în cauză.

Facem precizarea că, la publicarea acetui articol, primarul Ovidiu Brăiloiu nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere.

––––––––––

Iată şi comunicatul integral al DNA pe acest subiect:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție efectuează cercetare penală față de UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 – februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu privire la săvârșirea următoarelor infracţiuni:

– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
– efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei,
– spălare de bani în formă continuată,
– fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2012) .

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

A. Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

– A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel” din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL – o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;
– L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel”, în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;
– Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);
– A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. – Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.
– A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel”, al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.
– A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.

B. Cu privire la pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială

– În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.
– Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.
– În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.
Prin urmare, raportat la toate aspectele descrise mai sus, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție – Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru în Guvernul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei :
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
– efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
– spălare de bani în formă continuată
– fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 – 2012)

2. Ministrului Justiției, pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, ministru în Guvernul României, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influenţă în formă continuată,
– instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
– efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
– spălare de bani în formă continuată

Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea reţinerii şi arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Vom reveni cu amănunte

CONSTANȚA: Fântâna Dragonilor ar trebui reconstruită, susțin reprezentanții Primăriei
Știrile Dobrogei marți, 26 noiembrie 2024, 17:19

CONSTANȚA: Fântâna Dragonilor ar trebui reconstruită, susțin reprezentanții Primăriei

Fântâna Dragonilor din Constanța mai are de așteptat până când va intra în reparații. Reprezentanții Primăriei Constanța spun că...

CONSTANȚA: Fântâna Dragonilor ar trebui reconstruită, susțin reprezentanții Primăriei
Gdansk şi Constanţa sunt porturile UE cu cea mai mare creştere a cantităţii de marfă manipulate, în 2023
Știrile Dobrogei marți, 26 noiembrie 2024, 13:11

Gdansk şi Constanţa sunt porturile UE cu cea mai mare creştere a cantităţii de marfă manipulate, în 2023

Portul Constanţa a avut anul trecut a doua cea mai mare creştere procentuală în rândul porturilor europene, în funcţie de cantitatea de marfă...

Gdansk şi Constanţa sunt porturile UE cu cea mai mare creştere a cantităţii de marfă manipulate, în 2023
TULCEA: Cursuri gratuite pentru înfiinţarea punctelor gastronomice locale
Știrile Dobrogei sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 17:09

TULCEA: Cursuri gratuite pentru înfiinţarea punctelor gastronomice locale

Peste 70 de persoane din comuna Murighiol au participat, joi şi vineri, la un curs gratuit de dedicat înfiinţării şi autorizării Punctelor...

TULCEA: Cursuri gratuite pentru înfiinţarea punctelor gastronomice locale
TULCEA: ARBDD le aminteşte pescarilor recreativi că ştiuca se poate prinde doar în sistem catch&release
Știrile Dobrogei vineri, 22 noiembrie 2024, 08:31

TULCEA: ARBDD le aminteşte pescarilor recreativi că ştiuca se poate prinde doar în sistem catch&release

Guvernatorul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (RBDD), Bogdan Bulete, le reaminteşte pescarilor recreativi care vin în Rezervaţie pentru a...

TULCEA: ARBDD le aminteşte pescarilor recreativi că ştiuca se poate prinde doar în sistem catch&release
Știrile Dobrogei joi, 21 noiembrie 2024, 15:08

AUDIO | Vapoarele de la intrările în orașul Constanța vor fi desființate

Vaporașele de la intrările în Constanța vor deveni istorie. Municipalitatea a început deja procedurile birocratice pentru înlăturarea lor....

AUDIO | Vapoarele de la intrările în orașul Constanța vor fi desființate
Știrile Dobrogei marți, 19 noiembrie 2024, 14:08

Florin Mitroi, președinte CJC: “Principala problemă a județului Constanța o reprezintă Sănătatea”

Principala problemă a județului Constanța o reprezintă Sănătatea, a declarat astăzi președintele Consiliuilui Județean Constanța, Florin...

Florin Mitroi, președinte CJC: “Principala problemă a județului Constanța o reprezintă Sănătatea”
Știrile Dobrogei duminică, 17 noiembrie 2024, 15:20

AUDIO | Cercetătorul și arheologul constănțean Gabriel Talmațchi, invitatul emisiunii Povești din Dobrogea

Părinții și-ar fi dorit ca fiul lor să ajungă într-o bună zi medic, să pășească pe urmele lor, dar soarta a vrut cu totul altceva pentru...

AUDIO | Cercetătorul și arheologul constănțean Gabriel Talmațchi, invitatul emisiunii Povești din Dobrogea
Știrile Dobrogei sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 14:16

Consiliul Județean Constanța va reorganiza transportul în comun interurban

Consiliul Județean Constanța va reorganiza transportul în comun interurban, din cauza multiplelor disfuncționalități din prezent, care îi...

Consiliul Județean Constanța va reorganiza transportul în comun interurban