Ascultă Radio România Constanța Live

Ajutoare pentru încălzire la Călăraşi. Cine, cât, cum?

Ajutoare pentru încălzire la Călăraşi. Cine, cât, cum?
Foto: incalzire tulcea

Publicat de Bogdan Comșa, 19 octombrie 2015, 17:00

Locuitorii municipiului Călăraşi pot depune de marţi, 20 octombrie, cererile pentrua cordarea de ajutoare necesare încălzirii locuinţelor în sezonul rece noiembrie 2015-martie 2016, anunţă Primăria oraşului.

Formularele de cerere necesare pot fi obţinute la ghișeele de primire a dosarelor din cadrul Direcției de Asistență Socială, care funcţionează în sediul Primăriei de pe strada Progresul, la Centrul de Informare pentru Cetățeni din cadrul sediului Primăriei din strada București 140, iar pentru călărăşenii racordaţi lasistemul centralizat – la sediul SPCTAFL Călărași (fostul bloc Flora), în fiecare zi lucrătoare, între orele 8,30 -14,30.

Ajutoarele se acordă în baza OUG nr.70/2011 privind măsurile de protecție socială în perioada sezonului rece, modificată și completată de O.G. nr.27/2013 și HG 920/2011 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare ale OUG 70/2011.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței este o măsură de sprijin, suportată din bugetul de stat și/sau, după caz, din bugetele locale, destinată consumatorilor vulnerabili cu venituri situate până la un prag stabilit de lege și care are drept scop acoperirea integrală sau, după caz, a unei părți din cheltuielile cu încălzirea locuinței.

Ajutorul se acordă pentru consumatorii de energie termică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale și lemne, cărbuni, combustibili petrolieri.
Acesta se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire, acesta fiind cel principal utilizat;.

Cine poate beneficia de ajutoarele pentru încălzirea locuinței:

– Familiile și persoanele singure ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici de 615 lei.
– Familie – soțul, soția, precum și alte persoane, indiferent dacă între acestea există sau nu relații de rudenie, care au același domiciliu ori reședința și/sau care locuiesc și gospodăresc împreună, sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței;
– Persoanele singure, care au împlinit vârsta de 18 ani, care locuiesc singure și nu se mai află în întreținerea părinților, precum și persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, care locuiesc și se gospodăresc singure și au capacitate de exercițiu anticipată, potrivit prevederilor art. 40 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată.

Ajutoarele se acordă pentru locuința de domiciliu sau de reședință, care este construcția cu destinația de locuință aflată în proprietatea titularului ajutorului ori închiriată sau asupra căreia exercită un drept de folosință în condițiile legii, situată la adresă înscrisă în actele de identitate ale membrilor de familie sau, după caz, adresă la care persoanele sunt înscrise în cartea de imobil și sunt luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreținere a locuinței. Se asimilează locuinței de domiciliu sau reședinței și locuința de necesitate, precum și locuința socială, astfel cum sunt acestea definite potrivit prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996, republicată.

Cuantumurile lunare ale ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei :

ajutoare incalzire calarasi 1
ajutoare incalzire calarasi 2

Pentru familiile și persoanele singure beneficiare de ajutor social care utilizează combustibili solizi sau petrolieri ajutorul lunar este de 58 lei.

Cine depune cererea

Titularul ajutorului pentru încălzirea locuinței este:
-proprietarul locuinței;
-persoană care a instrăinat locuința pe bază unui contract cu clauză de întreținere;
-titularul contractului de închiriere;
-alt membru de familie major și legal împuternicit de proprietar/titular de contract de închiriere;
-reprezentant legal pentru persoane singure care nu au împlinit 18 ani.

Obligaţiile beneficiarilor de ajutoare pentru incălzirea locuinței

Cei care se bucură de aceste facilităţi trebuie să anunțe la primăria de domiciliu orice modificare intervenită în componența familiei sau veniturilor de natură a conduce la modificarea ajutorului acordat.
Modificările se anunță prin depunerea unei noi cereri și declarații însotită de actele care atestă modificarea, în termen de 5 zile de la producerea acestora.

Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social / ajutorului pentru încălzirea locuinței / alocației pentru susținerea familiei

Bunuri imobile
1. Clădiri sau alte spații locative în afară locuinței de domiciliu și a anexelor gospodăresti
2. Terenuri de împrejmuire a locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depăsesc 1.000 mp în zonă urbană și 2.000 mp în zonă rurală

Bunuri mobile*
1. Autoturism/autoturisme și/sau motocicletă/motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora sau persoanelor dependențe precum și pentru uzul persoanelor aflate în zone greu accesibile
2. Mai mult de un autoturism/motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani
3. Autovehicule: autoutilitare, autocamioane de orice fel cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze
4. șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei ”Delta Dunării”
5. Utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată
6. Utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale
7. Utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric
(*)Aflate în stare de funcționare

Depozite bancare
1. Depozite bancare cu valoare de peste 3000 lei
Terenuri /animale și/sau păsări
1. Suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depăseste sumă de 1.000 euro pentru persoană singură, respectiv sumă de 2.500 euro pentru familie
NOTĂ: Deținerea unuia dintre bunurile menționate conduce la excluderea acordării ajutorului social / ajutorului pentru incălzirea locuinței / alocației pentru susținerea familiei.

Verificări şi sancţiuni

Pentru controlarea veridicitătii datelor înscrise în cererile pentru acordarea ajutorului pentru incălzire primarii au obligația de a efectuă lunar, la solicitarea agențiilor teritoriale, anchete sociale pentru verificarea veridicitătii datelor înscrise în cererea beneficiarilor dreptului la ajutorul pentru incălzirea locuinței. Anchetele sociale pot fi efectuate și la sesizarea unor terți.

În cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică, anchetele sociale se efectuează obligatoriu pentru toate situațiile, în termen de 15 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat.

Dacă în urmă întocmirii anchetei sociale se constată că, la completarea cererii nu s-au declarat date corecte, dreptul la incălzirea locuinței incetează începând cu luna următoare, iar sumele plătite necuvenit cu acest titlu se recuperează în condițiile legii.

Nerespectarea prevederilor legale de către beneficiari constituie contravenție și se sanctionează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei.

Trebuie specificat faptul că pentru anul 2015-2016, în cazul ajutorului pentru încălzirea locuinței la stabilirea veniturilor familiei se va lua în calcul cuantumul anterior al alocației de stat pentru copii în conformitate cu art.8 alin.(1^1) din Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru familiile definite la art.2 care au în întreținere copii, la stabilirea venitului net lunar al familiei, în condițiile alin. (1), se ia în calcul cuantumul alocaţiei de stat pentru copii stabilit înainte de intrarea în vigoare a Legii nr.125/2015 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.65/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

La nivelul Municipiului Călăraşi în sezonul rece noiembrie 2014 – martie 2015, situatia s-a prezentat astfel:
– Gaze naturale : în medie 1.106 beneficiari cu 158.894 lei / lunar;
– Energie electrică: in medie 47 beneficiari cu 7.848 lei / lunar;
– Lemne, cărbuni, combustibili petrolieri: în medie 122 beneficiari cu suma totala de 23.082 lei/5 luni
– Lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, pentru beneficiarii Legii 416/2001: suma totală sezon rece de 50.112 lei/5 luni.

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 13:00

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile

Poliţiştii au demarat vineri o anchetă după ce proprietarii mai multor autoturisme parcate într-un cartier din municipiul Constanţa şi-au...

CONSTANȚA: Anchetă a poliţiştilor după ce mai multor autoturisme parcate le-au fost înţepate cauciucurile
AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:50

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară

ONG Mare Nostrum a finalizat sesiunea de monitorizare a deșeurilor, după terminarea sezonului estival, pe nouă sectoare de plajă: Vama Veche,...

AUDIO: Sectorul de plajă din Năvodari a fost cel mai murdar, în această vară
TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 12:26

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări

Echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Delta” al judeţului Tulcea a intervenit, astăzi, pentru ridicarea unui...

TULCEA: Grenadă descoperită în timpul unor lucrări
Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:52

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi Cod galben de vreme...

Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 11:25

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului

Meteorologii au emis noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului pentru municipiul Constanța. Astăzi, până la ora 20:00,...

CONSTANȚA: Noi avertizări cod galben de intensificări ale vântului
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:48

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep

Greenpeace România anunță că a câștigat, la Tribunalul București, primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep. „Tribunalul...

Greenpeace România anunță prima victorie în instanță împotriva Neptun Deep
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 10:06

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României

Forțele Aeriene Române (ROAF) au anunțat că în următoarea perioadă urmează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României....

Atenție! Forțele Aeriene Române efectuează zboruri la înălțimi mici pe întreg teritoriul României
Actualitate vineri, 22 noiembrie 2024, 07:47

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate

Prima secţie de vot din străinătate pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale din România s-a deschis la Auckland, singura din Noua...

Prezidenţiale2024: A început votul în străinătate