Unanimitate în PSD. Liviu Dragnea, recunoscut ca lider al partidului
Publicat de Bogdan Comșa, 18 octombrie 2015, 21:03 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 9:03
Liviu Dragnea a fost validat, cu unanimitate de voturi, duminică, în funcţia de preşedinte al PSD de cei peste 4000 de delegaţi prezenţi la Congresul partidului.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, ocupă de astăzi a doua funcţie de conducere ca importanţă în PSD. Cu peste 2.500 de voturi, Valeriu Zgonea l-a învins în competiţia pentru postul de preşedinte executiv pe Constantin Niţă, liderul Organizaţiei PSD Braşov.
Conform unor informaţii neoficiale, liderul TSD Mihai Sturzu, deputatul Constantin Niţă şi Cătălin Rădulescu au pierdut alegerile pentru un post de vicepreşedinte PSD, în timp ce pentru funcţiile atribuite Organizaţiei de femei sunt date câştigătoare Gabriela Firea şi Lia Olguţa Vasilescu.
Locurile trei şi patru au fost câştigate, în cele din urmă, de Ecaterina Andronescu şi Doina Pană.
Discursurile din cadrul Congresului s-au axat, duminică, în principal, pe tema asumării greşelilor din trecut şi pe democratizarea PSD.
În discursul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a vorbit inclusiv despre faptul că social-democraţii trebuie să îşi asume istoria României aşa cum este ea, inclusiv istoria recentă, în care se regăsesc şi evenimentele ce au avut loc în Piaţa Universităţii după revoluţia română şi care trebuie asumate.
El le-a cerut colegilor săi să ţină şi un moment de reculegere în memoria victimelor din perioada comunistă. Pe de altă parte, preşedintele tineretului social-democrat, Mihai Sturzu, consideră că PSD a pierdut alegerile prezidenţiale de anul trecut, deoarece tinerii sunt de părere că acest partid este continuator al Partidului Comunist. La dezvoltarea acestor percepţii a contribuit inclusiv neasumarea unor greşeli.
Mihai Sturzu: „Ne cerem scuze pentru mineriadele din ’90, pentru oamenii care au suferit atunci şi pentru faptul că regele nu a fost primit în ţară. Au fost greşeli”.
Sturzu a criticat şi modul de organizare a alegerilor din PSD şi l-ea cerut colegilor să nu îl valideze pe Dragnea, singurul candidat la funcţia supremă în PSD.
Preşedintele fondator al PSD, Ion Iliescu, cel care a condus ţara în perioada la care s-a referit Liviu Dragnea, nu a abordat în discursul său tema asumării greşelilor trecutului, în schimb, acesta a vorbit despre democraţie, libertate şi pluralism, care trebuie să se manifeste inclusiv în interiorul partidului.
Ion Iliescu: „E bine că am făcut un exerciţiu de democraţie, direct prin alegerea preşedintelui partidului, prin votul direct al membrilor. Era şi mai bine dacă aveam o reală competiţie”.
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a transmis conducerii partidului că reconstrucţia încrederii în clasa politică trebuie să reprezinte o prioritate pentru social-democraţi.
Lupta împotriva corupţiei nu a fost o temă importantă a zilei. Liderul vrâncean al PSD, Marian Oprişan, a declarat, însă, că el crede în lupta anticorupţie şi o sprijină şi că aceasta nu poate fi câştigată decât schimbând sistemul.
La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat că Liviu Dragnea are mandatul său de premier pe masă şi că guvernarea are rezultate bune, motiv pentru care doreşte să îşi continue activitatea, cu sprijinul colegilor de partid.
În acelaşi timp, noul lider al partidului şi-a declarat sprijinul pentru Ponta, însă a adăugat că va răspunde oricărei invitaţii la consultări lansate de preşedintele Iohannis, inclusiv pe tema schimbării premierului, dacă va fi cazul, transmite Agerpres.
PNL condideră că delimitarea de comunism invocată de liderul PSD, Liviu Dragnea, este o scenetă pusă la cale de social-democraţi.
Comunismul este sursa şi temelia pe care a fost construit acest partid, consideră liberalii, care apreciază că recunoaşterea de către PSD a crimelor comunismului sau momentele de reculegere ţinute de complezenţă sunt doar noi forme de ipocrizie.
Prim vice-preşedintele executiv al PNL, Cătălin Predoiu, a afirmat, la o conferinţă de presă, că în mod inevitabil, după 15 ani în care s-a aflat la guvernare şi 10 în care a dat şi preşedintele României, PSD şi-a pus amprenta asupra societăţii româneşti.
Cătălin Predoiu: „Astăzi, PSD şi-a făcut congres. S-au ridicat în picioare, să se reculeagă pentru victimele comunismului. Cinism şi ipocrizie. Diversiune şi sarcasm. Congresul PSD s-a dovedit a fi un simplu târg al puterii între inculpaţi, trimişi în judecată sau condamnaţi. Acest târg ne demonstrează că PSD continuă în politica românească modelul de feudalism politic pe care l-a introdus după 1989. PSD nu se poate moderniza, aşa cum ne spune domnul Dragnea, pentru că nu dispune de mentalitatea necesară modernizării. Modernizarea înseamnă trecerea în slujba agendei cetăţeanului. Cine din conducerea PSD poate oferi garanţii că acesta va trece în slujba agendei cetăţeanului?”