Ajutoarele pentru dobrogeni, între dat şi luat. Cine are de primit şi cine are de înapoiat banii
Publicat de Bogdan Comșa, 18 octombrie 2015, 22:15
Luni, 19 octombrie, începe distribuirea pachetelor cu alimente pentru pensionarii şi nevoiaşii din Constanţa.
Pachetele vor fi distribuite în intervalul orar 8:00 – 14:00, în punctele deja cunoscute din muncipiu: Str. Răscoala din 1907 – Piaţa Unirii, Str. Eliberării Nr. 8, Bl. I – la Clubul Pensionarilor, Str. Cişmelei Nr.16 – la Clubul Pensionarilor, Tomis II – Bulevardul Tomis Nr. 211, Bl. TS6B – la Clubul Pensionarilor, Piaţa CET, aleea Egretei Nr. 2 – la Clubul Pensionarilor, Bulevardul 1 Mai Vechi (Poar-ta 6) – la Clubul Pensionarilor, Str. Dezrobirii Nr. 123, Bl. IS – la Clubul Pensionarilor, Şoseaua Mangaliei Nr.86 – la Clubul Pensionarilor, Duiliu Zamfirescu Nr. 4 – la Clubul Pensionarilor şi Clubul pentru persoane cu handicap – Piaţa agroalimentară Tomis III.
În următoarele 3 luni, din pachete va lipsi uleiul, din cauza preţului care a depăşit plafonul stabilit la începutul anului.
Autorităţile locale au mai anunţat că în luna noiembrie, beneficiarii pachetelor vor primi şi câte un chestionar, în care să spună dacă mai vor pachete sau un voucher.
Deocamdată, valoarea voucherului nu a fost precizată.
Şi la Mangalia, Consiliul Local a votat noi măsuri sociale, în sprijinul mai multor categorii de persoane.
Astfel, termenul de scutire la plata majorărilor de întârziere şi a penalităţilor aplicate cetăţenilor cu datorii la bugetul local a fost prelungit de la 30 septembrie la 15 decembrie.
Elevii merituoşi, olimpicii, precum şi cei proveniţi din familii defavorizate vor primi burse între 50 şi 80 de lei pe lună.
Un alt proiect votat de aleşii locali din Mangalia prevede trecerea centralelor termice din şcoli şi blocurile ANL de la combustibilul lichid uşor la gaze naturale.
Din economiile făcute, vor fi acordate ajutoare de încălzire pentru 2.000 de familii şi persoane singure, cu venituri modeste şi care folosesc sobe cu lemne.
Ajutoare pentru încălzirea locuinţei vor primi şi locuitorii municipiului Medgidia.
Pentru ajutorul la încălzirea cu energie termică în sistem centralizat, venitul net/lună/persoană trebuie să fie mai mic sau egal cu 786 lei sau 1.082 lei, în cazul persoanelor singure.
La ajutorul pentru încălzirea cu gaze naturale, sau cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri, precum și cu energie electrică, venitul net/lună/persoană trebuie să fie egal sau mai mic cu 615 lei.
Solicitanții pot depune cererile începând cu data de 15 octombrie, la sediul primăriei.
Cetățenii din Valea Dacilor vor depune cererile la sediul Bibliotecii, iar cei din localitatea Remus Opreanu, la Casa Parohială din localitate.
Nu pot beneficia de ajutorul de încălzire persoanele care dețin bunuri imobile în afara locuinței de domiciliu, precum și autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, sau mai mult de un singur autovehicul, utilaje agricole, de prelucrare agricolă sau de prelucrare a lemnului.
Nici persoanele care au depozite bancare cu o valoare mai mare de 3.000 lei sau cele care dețin suprafețe de teren, animale sau păsări ale căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 euro pentru o persoană singură, respectiv 2.500 euro pentru o familie nu pot beneficia de ajutorul pentru încălzire.
Pe de altă parte, peste 400 de tulceni trebuie să dea înapoi banii primiţi ca ajutor de încălzire în ultimii 3 ani.
Asta pentru că, în urma unui control al Curţii de Conturi, s-a descoperit că au depozite bancare în valoare de peste 3.000 de lei.
Majoritatea celor vizaţi sunt pensionari, iar preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din Tulcea, Gheorghe Năstac, cere reanalizarea tuturor cazurilor. Controlul Curţii de Conturi va continua, însă, până acum, au apărut şi erori, dovedite de beneficiari cu documente.