ÎN EXCLUSIVITATE la Radio Constanţa. Interviu cu Eugen Ovidiu Chirovici
Publicat de , 13 octombrie 2015, 10:52
Primul roman scris în limba engleză de autorul român Eugen Chirovici, care s-a stabilit în Marea Britanie în urmă cu trei ani, a devenit un fenomen editorial global, potrivit site-ului publicaţiei The Guardian.
Potrivit sursei citate, drepturile pentru publicarea „The Book of Mirrors”, primul roman scris de autorul român în limba engleză, au fost cumpărate de editori din 23 de ţări – cu licitaţii care au inclus peste 11 editori din fiecare teritoriu.
În România, drepturile de publicare au fost cumpărate de editura Rao, iar cartea va apărea în 2017, potrivit paginii de Facebook a autorului.
Marţi după-amiază, după ora 15,00, la Radio Constanţa, în cadrul emisiunii „Sens unic” puteţi asculta un interviu în exclusivitate realizat de managerul Radio Constanţa/Radio Vacanţa, Daniel Sîrbu cu scriitorul Eugen Chirovici.
Chirovici, în vârstă de 51 de ani, care locuieşte în oraşul Reading din Marea Britanie, a scris 10 romane „literary mystery”, în România, în ultimii 20 de ani, dar piaţa era prea mică pentru el ca să trăiască din banii câştigaţi, şi a lucrat ca jurnalisţ se arată pe site-ul publicaţiei The Guardian. În prezent se aşteaptă să câştige o sumă din şapte cifre numai din ofertele de publicare, potrivit aceleiaşi surse.
Scriitorul român s-a mutat în Marea Britanie deoarece fiul său studiază la Cardiff University, iar soţia sa a avut o ofertă de muncă foarte bună ca analist financiar. „Intenţia mea a fost să devin un scriitor full-time”, a adăugat acesta.
Eugen Ovidiu Chirovici, născut pe 11 mai 1964, în Făgăraş, provine dintr-o familie de origine aromâna, stabilită la sfârşitul secolului al XVlll-lea pe meleaguri româneşti. După ce a absolvit studiile Facultăţii de comerţ din Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, în 1988, după stagiatura la Cooperativa de Producţie, Achiziţie şi Desfacere Mărfuri (CPADM) Făgăraş (prin repartiţie) şi o scurtă perioadă ca director economic al Editurii Uniunii Compozitorilor, a intrat în presă (Curierul naţional) în anul 1991. Între 1992 şi 2000, a ocupat succesiv funcţiile de redactor, şef secţie, redactor-şef adjunct şi redactor-şef al Curierului naţional, colaborând, în acest timp, la numeroase posturi radio şi TV (BBC, Europa liberă, TVR), se arată pe site-ul autorului.
În anul 1989, a debutat în presa literară – România literară, Luceafărul, Vatra, Astra -, iar, în 1991, a publicat două romane la editura Calypso-Bucureşti: „Masacrul” şi „Comando pentru general”.
În 2000, a preluat, ca director executiv, construirea postului B1 TV, pe care l-a condus până în anul 2002, când a devenit consilier de stat pe chestiuni economice al prim-ministrului Adrian Năstase. Începând cu 2003, a devenit preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie, iar, începând cu 2008, a ocupat funcţia de consilier al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României. În anul 2002 a fost decorat cu Ordinul „Steaua României”.