Zeci de mii de cărţi de muncă sunt nerevendicate şi zac la Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanţa
Publicat de , 9 octombrie 2015, 12:57 / actualizat: 9 octombrie 2015, 14:22
Numeroşi constănţeni, ajunşi la vârsta pensionarii, încearcă din răsputeri să intre în posesia carnetului de muncă sau a adeverinţei de vechime de la firme la care au lucrat, dar care, între timp, şi-au încetat activitatea.
„Am căutat peste tot şi nu găsesc. De unde să iau adeverinţă dacă nu ştie nimeni în toată Constanţa cine mai are arhiva?”, spune supărat un domn.
Sunt, însă, şi foşti angajaţi care ştiu exact de unde să le ridice, dar nu se grăbesc să o facă, deşi, atât adeverinţa de vechime, cât şi carnetul de muncă, sunt documente fără de care o persoană nu se poate pensiona.
Potrivit Florinei Vişan, purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa, sunt peste 22.000 de carnete de muncă de care, de ani de zile, titularii nu s-au mai interesat.
Sunt carnete care au intrat pe stocul inspectoratului începând încă din anul 1990 şi până în 2011, de când nu se mai operează în carnetele de muncă.
Este important de ştiu că, pentru întocmirea dosarului de pensionare, nu este suficient să se demonstreze că s-au achitat viramentele la stat, ci solicitanţii trebuie să deţină aceste documente în original.
Nu numai salariaţii aşteaptă invitaţie specială, ci şi angajatorii.
La sediul inspectoratului, declară Florina Vişan, mai sunt aproximativ 3.400 de carnete de muncă ale societăţilor care sunt active şi la acest moment.
Din 2011 au tot fost anunţaţi, angajatorii au avut obligaţia să le ridice şi să le restituie salariaţilor.
Cele două documente, carnetul de muncă sau adeverinţa de vechime, pot fi ridicate şi de către o altă persoană pe care titularul a împuternicit-o la notariat.