În secolul XXI, în România europeană, oamenii continuă să bea apă din fântână
Publicat de , 9 octombrie 2015, 09:35
Locuitorii din comuna Ceatalchioi nu beneficiază de apă potabilă, deşi de aproape 12 ani autorităţile naţionale au alocat fonduri pentru reţeaua de alimentare a comunei, potrivit primarului Tudor Cernega.
‘În cele patru localităţi din comună nu avem apă potabilă, iar oamenii beau apă din fântâni. Este sfidător.
De aproape 12 ani s-au început lucrările la reţea, dar ele au fost stopate din cauza lipsei de fonduri’, a declarat joi primarul Cernega, în timpul şedinţei Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO desfăşurată la Tulcea.
Proiectul pentru reţeaua de apă din comuna Ceatalchioi a fost realizaţ în proporţie de 87% în satul Pătlăgeanca şi în proporţie de 90% în satul Ceatalchioi.
Au fost la noi în comună şi cei de la Apele Române, dar nu au nici o soluţie, a mai precizat primarul comunei Ceatalchioi.
În replică, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a afirmat că nu se pot atrage fonduri europene pentru investiţii în infrastructură în comunităţile care numără mai puţin de 2.000 de persoane.
‘Comisia Europeană nu acceptă modificarea condiţiei de a susţine financiar investiţiile în infrastructură de apă şi apă uzată din comunităţile cu mai puţin de 2.000 de suflete, iar câteva localităţi din Delta Dunării nu pot beneficia de fonduri.
Singura soluţie rămâne Programul Naţional de Dezvoltare Locală derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale’, a menţionat preşedintele Consiliului.
Comuna Ceatalchioi, situată pe braţul Chilia al Dunării, număra 593 de locuitori în anul 2011, fiind formată din satele Ceatalchioi, Pătlăgeanca, Plauru şi Sălceni.