Dascălii constănţeni – între munca decentă şi un trai… decent
Publicat de aurelia.mierlus, 7 octombrie 2015, 15:41
„Ziua Internaţională a Muncii Decente” este marcată în data de 7 octombrie, începând din anul 2008, la iniţiativa Organizaţiei Internaţionale a Muncii şi a Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor; în preajma acestei date sunt organizate manifestaţii, sesiuni de informări în vederea sensibilizării actorilor sociali, a instituţiilor administrative şi politice, a societăţii civile asupra dreptului fiecărui om la muncă şi la un venit corespunzător care să-i permită un trai decent.
Am vrut să aflăm de la profesori dacă au condiţii decente de muncă şi îşi permit un trai decent.
Sunt dascăli care afirma că trăiesc atât de rau, din cauza salariilor mici, încât şi după câţiva ani la catedră, sunt încă ajutaţi de părinţi să supravietuiască şi să se poată îmbrăca …decent.
Alţii se descurcă deoarece meditează în particular, dar în învăţământ nu sunt numai profesori de matematică şi limba română. Ce venituri suplimentare pot avea cei care predau educatie fizica, desen, muzica? Situaţia este cu atât mai stânjenitoare cu cât mulţi liceeni îi sfidează pur şi simplu când se prezintă la şcoală.
“Profesorul trebuie să fie motivat financiar. Trebuie să îi fie asigurat un trai decent. Sunt familii în care ambii parteneri sunt profesori, cu salarii foarte mici şi atunci recurg la sprijinul părinţilor, la meditaţii” precizează vicepreşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa, Mihaela Caterinici.
Ioan Oltean, profesor de geografie şi Melexina Husac, învăţător, sunt în învăţământ de peste 37 de ani. Ca să ajungi la anumite standarde trebuie să fii ajutat de comunitate şi de părinţi, spun profesorii
Anca Onofrei are 32 de ani şi este educatoare de 11 ani cu un salariu de 1100 de lei. Este şi acum ajutată de părinţi.
Profesorii sunt coloana vertebrală a educației, sunt formatorii generațiilor care vin și este esențială poziția lor în ierarhia socială. Sau așa ar trebui să fie.
aureliamierlus@radioconstanta.ro