Curtea Europeană de Justiţie, lovitură pentru giganţii IT de peste Ocean
Publicat de , 6 octombrie 2015, 18:45
Magistraţii europeni au decis că transferul datelor personale între Uniunea Europeană şi Statele Unite, cunoscut şi sub numele de pactul Safe Harbor, să fie declarat invalid imediat, anunţă ziarul New York Times.
Decizia judecătorilor împuterniceşte organismele cu rol de reglementare din fiecare stat european să supravegheze modul în care se efectuează transferul de date din ţările lor către piaţă digitală din SUA.
De asemenea, autorităţile au dreptul de a impune restricţii şi mai aspre în acest domeniu. Piaţă digitală de date din UE este gestionată în mod diferit, în funcţie de interesul fiecărei agenţii naţionale care acţionează în domeniu.
Guvernele din Franţa şi Germania, unde Google şi Facebook au o cota de piaţă majoritară în rândul utilizatorilor de internet, au impus deja regului stricte în domeniul datelor cu caracter personal, oferind un grad de protecţie sporit pentru cetăţenii lor.
În schimb, Marea Britanie, Irlanda, dar şi alte state europene s-au arată mai relaxate din acest punct de vedere, Irlanda fiind şi locaţia preferată a multinaţionalelor americane care îşi deschid afaceri pe piaţa UE.
Curtea Europeană de Justiţie este autoritatea supremă în interiorul UE, iar hotărârea luată marţi nu poate fi supusă apelului, scrie business24.ro.
Bazele de date colectate de companii, postări de pe Facebook, căutări frecvente în baza de date Google, că şi cumpărăturile pe Amazon, ajutau aceste firme să îşi personalizeze oferta de servicii pentru clienţii europeni sau să vândă aceste informaţii către alte companii interesate, mai arată New York Times.
Lovitură financiară suferită de giganţii IT nu se referă doar la pierderea unor venituri de pe piaţă europeană, ci şi la cheltuielile generate de modificările tehnologice ale sistemelor operaţionale pentru a intră în legalitate.
Guvernul american a făcut un lobby agresiv în ultimele luni la Bruxelles pentru a stopa o astfel de decizie, dar interesul Washingtonului este cu mult mai mare decât de a proteja interesul firmelor din Statele Unite, mai scriu sursele citate.
După anunţul făcut de Curtea Europeană de Justiţie, mai mulţi directori ai unor firme multinaţionale din Europa s-au declarat confuzi, afirmând că vor trebui să verifice cu companiile-mamă de peste ocean în ce măsură transferul de date mai poate fi efectuat în continuare.
În hotărâre, judecătorii europeni au motivat că cei peste 500 de milioane de locuitori din UE nu beneficiază de dreptul de a acţiona în instanţele americane o companie sau o agenţie guvernamentală din Statele Unite în cazul în care consideră că li s-a încălcat dreptul la viaţă privată.
Un proiect de lege în acest sens este în dezbatere în Congresul american, dar are foarte puţine şanse de a deveni aplicabil până la următoarele alegeri prezidenţiale din SUA.