AUDIO: Un atlas inedit pentru istoriografia Dobrogei a luat naștere din izvoare cartografice otomane
Publicat de Carmen Secuiu, 5 octombrie 2015, 19:25 / actualizat: 6 octombrie 2015, 8:39
Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța cu sprijinul Uniunii Democrate Turce din România a lansat în urmă cu câteva ore o lucrare bilingvă, care prezintă documente cartografice din Turcia, referitoare la Dobrogea de acum câteva secole, ordonate cronologic, alături de varianta în limba română și cu actuala denumire.
Atlasul bilingv, „Dobrogea în izvoare cartografice otomane sec. XVI-XIX”, reprezintă acea parte de informație mai puțin cunoscută a istoriei medievale a Dobrogei, ca provincie otomană.
Proiectul editorial a fost inițiat în urmă cu trei ani, spune directorul Direcţiei Judeţeane Constanţa a Arhivelor Naţionale și editor al lucrării, Virgil Coman.
Atlasul face parte dintr-o serie de documente importante, referitoare la literatura de specialitate, în ce privește istoria pământului dintre Dunăre și Marea Neagră, care s-a îmbogățit cu un volum de referință.
Documentele sunt ordonate cronologic, toponimele fiind transliterate din turco-osmană, alături de varianta în limba română și, după caz, actuala denumire. Transliterația din turco-osmană în turcă a fost făcută de dr. Ahmet Yenikale, lector în cadrul Universității ”Ovidius”.
Albumul cuprinde reproducerile a 22 de hărți din Dobrogea, din secolele XVI-XIX și beneficiază de o prefață semnată de consulul general al Republicii Turcia la Constanța, Ali Bozcalișkan, care a precizat că această lucrare, contribuie la dezvoltarea bunelor relații dintre Turcia și România și în primul rând demonstrează vechimea relațiilor noastre de prietenie.
carmensecuiu@radioconstanta.ro