Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice, sărbătorită odată cu Ziua Mondială a Vegetarianismului
Publicat de Carmen Secuiu, 1 octombrie 2015, 17:57
Hotărârea de a deveni vegetarian în țara noastră, nu este ușoară, deoarece este în dezacord cu tradiţia şi arta culinară românească.
Specialiștii spun că peste 70% dintre vegetarieni duc lipsă de vitamina B12, ceea ce pentru persoanele în vârstă înseamnă un risc de 6 ori mai mare pentru instaurarea bolii Alzhaimer.
Unii dintre vârstnicii constănțeni vor să devină vegetarieni, dar este greu, după ce o viață au fost obișnuiți să mănânce carne, spun aceștia.
Cei mai mulți vegetarieni sunt tineri. Aceștia consideră că dietele vegetariene, pregătite corespunzător, pot satisface valorile nutriționale pentru toate stagiile vieții.
În același timp, sunt cercetători care afirmă că vegetarianismul reduce considerabil riscul de atac de cord, de cancer, dar și de alte boli.
O alimentație predominat sau exclusiv vegetală câștigă tot mai mult teren în ultimii ani, printre persoanele tinere, care încearcă să-i atragă și pe părinții lor într-un astfel de regim de viață.
Să-i ascultăm pe unii dintre vârstnicii constănțeni, potențiali vegetarieni, care ne dezvăluie că nucile nu suplinesc carnea, dar nu trebuie să ne lipsească, mai ales iarna.
carmensecuiu@radioconstanta.ro