Proiectul de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva eroziunii este realizat în proporţie de 99%
Publicat de aurelia.mierlus, 30 septembrie 2015, 14:31
În perioada august 2015- decembrie 2015, Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinala de Apă Dobrogea- Litoral implementează cel mai ambiţios proiect de protecţie şi reabilitare a plajelor de la ţărmul românesc al Mării Negre.
Scopul proiectului constă în lucrări de reabilitare a litoralului Mării Negre, prin reparația digurilor de larg existente, construcția de noi diguri de larg, reabilitarea și prelungirea digurilor de protecție, construcția de diguri de protecție a zonei înnisipate, demolarea unor structuri existente și lucrări de înnisipare artificială pe o lungime de peste 7.3 km și o lățime minimă a viitoarelor plaje de 60 de metri.
Proiectul de realizare a măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva eroziunii este realizat în proporţie de 99% , în Constanţa şi Mamaia , iar în Eforie de aproape 80%.
De proiect au beneficiat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de 7,3 Km.
Astfel s-au realizat – lărgirea plajelor cu 330.000 metri pătraţi, lăţimea plajelor cu 100 de metri, faţă de cea existentă în 2013, precum şi construcţia şi refacerea digurilor pe o lungime de peste 12 Km liniari a subliniat Gheorghe Boieru consultant proiect.
„Pregătim un alt proiect de trei ori mai mare decât acesta cu înnisipare pe o suprafaţă mai mare de 24 Km- de la Portiţa pînă la Vama Veche, care va începe în anul 2017, iar impactul de mediu este covârşitor” a mai precizat Gheorghe Boieru.
Beneficiile aduse de proiect includ reducerea riscului de inundare a propietăţilor din vecinătatea falezelor şi avantajele unei plaje extinse pentru 32.000 de turişti.
aureliamierlus@radioconstanta.ro