(AUDIO) Vorba aceea – Mici capcane ale limbii române
Publicat de Larisa Calistru, 27 septembrie 2015, 10:28
“Daca s-ar face o statistica a greselilor de ortografie, «asaza» scris «aseaza» si «insala» scris «inseala» s-ar afla cu siguranta pe primul loc, cu cea mai mare frecventa”, nota lingvistul Flora Suteu in cartea “Dificultatile ortografiei limbii romane. De altfel, scrierea celor doi termeni, “asaza” si “insala”, a starnit comentarii si pe site-urile sau blogurile de specialitate.
Regula gramaticala, potrivit careia“asaza” si “insala” se scriu diferit de “infatiseaza”sau “furiseaza”,este neclara pentru multi dintre cei care ar vrea sa se dumireasca din ce motive cele doua verbe se scriu diferit, din moment ce fac parte din aceeasi conjugare.
Prezentam succint si, speram, pe intelesul tuturor, regula gramaticala. Dupa consoanele “j” si “ş”, in radacina cuvintelor se scrie si se pronunta „a” nu „ea”.Astfel, „asaza” si „insala” se incadreaza in aceasta norma, la fel ca „desala”, „tanjala”, „dojana”, „janta”, „saga”, etc.
Variantele fonetice si grafice cu „ea” la cuvintele „furiseaza”, „infatiseaza”, „greseala” (care au radacinile „furis”, „infatis”, respectiv „gres”) se explica prin faptul ca grupul vocalic „ea” se regaseste in sufixul „eaza” (afixe numite in termeni de specialitate), nu in radacina, prin urmare sunt diferite prin structura morfologica de „asaza”sau „insala”.
Asadar, corect vom spune: „Așază tigaia pe aragaz”.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.