Conducerea televiziunii publice a fost demisă
Publicat de , 23 septembrie 2015, 11:17
Raportul de activitate al TVR pe 2014 a fost respins, miercuri, 115 pentru şi 220 de voturi împotrivă, iar potrivit legii, Cosiliul de Administraţie şi preşedintele director general al TVR Stelian Tănase se consideră demişi.
Preşedintele director general al TVR, Stelian Tănase, a declarat, în Parlament, că situaţia TVR este atât de „gravă” încât doar un şir de măsuri guvernamentale pot salva instituţia, susţinând că datoriile TVR s-au strâns în lipsa sprijinului de la Guvern şi de la Parlament.
Stelian Tănase a luat cuvântul în plen în timpul dezbaterii rapoartelor de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2013 şi 2014,
„Situaţia televiziunii nu mai este la îndemâna managerilor televiziunii. Situaţia este atât de gravă, lucru pe care în mai multe rapoarte către Guvern şi Parlament am făcut vorbire, încât nu se poate rezolva printr-un şir măsuri, nu există o singură măsură care să salveze televiziune, pe care trebuie un Guvern să şi le asume”, a explicat Stelian Tănase.
Preşedintele director general al TVR a spus că de-a lungul timpului au fost luate măsuri care au afectat situaţia financiară a televiziunii, precum limitarea segmentului plătitorilor de taxă TV pentru persoane juridice şi schimbări în legislaţia publicităţii. În aceste condiţiile, datoriile au crescut.
Mai mult, Stelian Tănase susţine că în 2013 Guvernul a promis televiziunii că va lua măsura indexării taxei TV, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat. În baza acelei promisiuni, însă, TVR a contractat un credit care a ajuns să afecteze apoi şi mai mult situaţia gravă a datoriilor ce nu puteau fi plătite.
„Am venit la Televiziunea română moştenind o datorie de aproape 180 de milioane de euro. Mi s-a promis atunci un sprijin, existând o majoritate de 70% (în Parlament – n.r.). Dacă ne uităm la spiritul raportului rezultă că nu ne-am preocupat şi datoriile au crescut.
Au crescut în lipsa unui cadru legislativ şi a unor hotărâri absolut necesare pe care Guvernul ar fi trebuie să le ia. Din păcate, nu le-a luat”, a spus Stelian Tănase.
Acesta a precizat că a venit în mai multe rânduri cu propuneri cu privire la măsuri pe care Guvernul să le aprobe, precum indexarea taxei, amnistia fiscală, ştergerea datoriile, schimbarea regimului publicităţii la TVR, reeşalonarea datoriilor. „Nu am reuşit să obţinem niciuna din aceste măsuri”, a spus Tănase.
Deputaţii şi senatorii s-au reunit miercuri în plenul celor două Camere pentru a discuta Raportul de activitate al TVR şi pentru citirea moţiunii de cenzură a PNL împotriva Cabinetului Ponta.
Plenul reunit al Parlamentului urmează să dezbată şi să voteze raportul de activitate al TVR pe anul 2014, care a fost respins de Comisiile pentru cultură, conducerea TVR putând fi astfel demisă odată cu acest vot.
În cazul în care conducerea TVR – Consiliul de Administraţie, inclusiv preşedintele-director general Stelian Tănase – va fi demisă, Comitetul liderilor din Parlament va trebui să propună un nou CA, care să fie supus votului senatorilor şi deputaţilor.
De asemenea, reprezentantul grupului parlamentar al PNL va citi moţiunea de cenzură „Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta”, urmând ca dezbaterea şi votul efectiv asupra moţiunii să aibă loc marţi, 29 septembrie.