(AUDIO) Vorba aceea – Ne lipsește…deontologia?
Publicat de Larisa Calistru, 20 septembrie 2015, 09:58
Vorbim astăzi despre o greșeala ce apare, cu o frecvență uimitoare. Este vorba de neologismul “deontologie”, care, probabil, din cauza faptului ca nu i se cunoaste sensul, este folosit greșit în anumite contexte.
“Ins complet lipsit de deontologie”, “jurnaliști lipsiți de deontologie”, “duce un mod de viață lipsit de deontologie”, “lipsa de deontologie a celor trei semnatari” etc sunt doar câteva formulări preluate de pe internet în care neologismul este folosit greșit, specialiștii atrăgând atenția că “deontologie” nu înseamnă nicidecum “bună creștere”.
Cuvântul este compus din doi termeni grecești “deontos” care înseamnă “datorie, obligație” și “logos”, “știință”. Așadar, o primă traducere ar fi “știința obligațiilor”. În majoritatea dicționarelor de specialitate sunt redate două sensuri apropiate
- doctrina privind normele de conduită și obligațiile etice ale unei profesiuni
- teorie a datoriei, a obligațiilor morale
Există o deontologie medicală, politică, jurnalistică, didactică etc. care nu ar trebui incalcată sau ignorată, însă nu se poate spune despre o persoană (sau o situație, un fapt) ca e “lipsit(ă) de deontologie.
„«Autorilor le lipsea deontologia»! E o aiureală. Cum să-ți lipsească deontologia?! E ca și cum ai spune despre un zăpăcit ca e lipsit de psihologie, sau despre un sărit de pe fix că e lipsit de psihiatrie!
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.