D`ale nostalgicilor
Publicat de Florentina Stan, 19 septembrie 2015, 13:43 / actualizat: 19 septembrie 2015, 15:11
Trăim într-o lume în care nu ştim încotro ne îndreptăm, deşi mergem într-acolo cu toată viteza înainte, fără timp de gândire şi fără repaos. Cu ochii la un viitor incert, am început să privim în urmă, pentru a găsi certitudinile de care să ne ancorăm: dacă nu ştim încotro ne ducem, măcar putem ştii de unde venim. Aşa că ne-am îndreptat din nou spre tradiţii. Poate cine ştie, ne mai molipsim de liniştea străbunilor din vremuri în care „timpul mai avea răbdare cu oamenii.”
Cred că aşa se explică reîntoarcerea la tradiţie, care devine din ce în ce mai evidentă în ziua de azi.
Am început să observăm că modernii jeanşi se potrivesc de minune cu cămaşa noastră ţărănească, ia – care nici nu visa că va ajunge la mare căutare în epoca internetului şi a selfie-urilor postate pe reţelele de socializare. Am început să scotocim în lada cu zestre a bunicii şi a străbunicii şi să scoatem la suprafaţă adevărate comori, lucrate cu dibăcie, răbdare şi dragoste. Poate cine ştie, printre bucăţile de pânză frumos împodobite vom găsi şi un strop de înţelepciune, puţină linişte, un strop din seninătatea oamenilor de atunci, care ştiau să fie prieteni cu timpul, cu natura, cu pământul … care astăzi parcă ne fuge de sub picioare.
În vremuri în care cuvântul „român” este asociat mult prea des cu cuvinte care nu ne fac cinste – „corupţie”, „sărăcie” – am început să privim înapoi pentru a căuta modele; pentru a (re)descoperi mari români, care ne fac să ne amintim ce înseamnă mândria şi care ne ajută să ne convingem că putem fi şi altfel, că nu suntem predispuşi, genetic, la eşec. Dacă ei au putut, putem şi noi.
Aşa s-a născut proiectul „Eu aleg România”, derulat de postul public de radio. După ce în 2014, ne-a ajutat să descoperim “100 de locuri ce trebuie vizitate”, Rețeaua studiourilor regionale Radio România ne provoacă să descoperim ”100 de romani pentru istoria lumii din știință și cultură”. Poveştile a 100 de români, care ne-au schimbat soarta cu talentul lor uluitor sau cu mintea sclipitoare, reunite într-o carte sonoră, zilnic pe frecvențele Radio România Regional: București, Cluj, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Reșița și Târgu Mureş.