AUDIO: De ce este indicat să bem apă de la robinet?

Publicat de , 18 septembrie 2015, 19:16
Pe data de 18 septembrie sărbătorim Ziua Internațională de Monitorizare a Apei. Oare noi, românii, ce ape monitorizăm?
Să ne îndreptăm puțin atenția asupra apei pe care o bem. Ni se recomandă să consumăm, zilnic, minimum doi litri de lichide, eventual, de apă, dar nu ne spune nimeni, culmea!, care ne afectează sănătatea într-o mai mică măsură. Să bem apă de la robinet, chiar dacă, uneori, are gust de clor, sau să o alegem pe cea îmbuteliată în recipiente de plastic ori sticlă?
Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, Costel Stanciu, a declarat că apa de la robinet este mai indicată, mai ales când este cald afară. De ce? ”Pentru că nu avem garanția că acei comercianți respectă parametrii de depozitare și păstrare și, în felul acesta, apa se poate contamina cu compuși ai plasticului.”
Acesta a mai precizat că orice furnizor de apă potabilă trebuie să posteze, zilnic, pe site-ul său un buletin de analiză a apei potabile. Totodată, aceste informații trebuie să fie afișate inclusiv la sediul instituției, astfel încât să fie la îndemâna tuturor abonaților.
Este important de știut acest aspect, având în vedere că, la polul opus, apa comercializată în recipiente de plastic sau sticlă nu este controlată. Costel Stanciu: ”Din păcate, nu există o obligativitate pentru producători în privința unei compoziții chimice standard, fiecare menționează pe etichetă acei parametri care-l avantajează.”
Declarațiile președintelui Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România, precum și părerile constănțenilor despre apa pe care o preferă:
Este bine de ştiut că reclamaţiile privind calitatea apei se fac la Direcţia de Sănătate Publică.