Gaze lacrimogene şi pietre, între imigranţi şi poliţiştii maghiari, „scântei” între Budapesta şi Bucureşti
Publicat de Bogdan Comșa, 16 septembrie 2015, 20:02
La frontiera dintre Serbia şi Ungaria au loc ciocniri între imigranţi şi trupele de poliţie, după închiderea graniţei de către autorităţile de la Budapesta.
Potrivit agenţiilor de presă, forţele de ordine au făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, după ce au fost atacate cu pietre şi sticle.
De asemenea, migranţii forţează gardul de sârmă ghimpată de la graniţă.
Pe de altă parte, un prim migrant a fost găsit vinovat de un tribunal ungar de trecere ilegală a frontierei.
Justiţia a decis ca el să fie expulzat şi nu va avea voie să intre în Ungaria timp de un an.
Între timp, la graniţa cu România, a început procesul de marcare a traseului gardului pe care Budapesta doreşte să îl construiască pentru a împiedica intrarea imigranţilor.
În acest context, premierul Victor Ponta consideră că recentele acţiuni şi reacţii ale autorităţilor ungare contravin principiilor europene şi nu rezolvă situaţia refugiaţilor.
Victor Ponta: „Din păcate, comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa. Ziduri, câini, poliţişti, arme – astea arată ca în anii ’30 din Europa. E un lucru pe care îl spun cam toţi liderii europeni, şi dacă se supără sau nu se supără oficialiii maghiari mă interesează destul de puţin”.
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, este de părere că intenţia părţii ungare de a construi un gard la graniţa cu România reprezintă o abordare inadmisibilă în relaţiile dintre două state membre ale UE.
Bogdan Aurescu: „Este vorba despre o încercare a părţii ungare de a ne atrage într-o dispută artificială, în aşa fel încât să se atenueze cel mai probabil percepţia care se conturează tot mai mult de autoizolare pe care Ungaria o are în cadrul UE ca urmare a acţiunilor pe care le întreprinde”.
Din opoziţie, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, spune că securitatea frontierelor nu se asigură cu un gard şi a criticat demersul autorităţilor ungare la graniţa cu România.
Alina Gorghiu: „Ideea de gard este un demers politicianist. Nu cu gardul asiguri tu securitatea frontierelor şi cred că este un gest ostentativ, dacă aş putea să-i spun aşa, sau o sfidare la adresa UE”.
În opinia preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, intenţia autorităţilor ungare arată că UE nu este pregătită pentru astfel de provocări. Liderul uniunii spune că ridicarea acestui gard nu va îngrădi circulaţia liberă a cetăţenilor europeni.
Kelemen Hunor: „Această soluţie nu desparte România de Ungaria. Nu este împotriva românilor, nu este împotriva ungurilor, nu este împotriva cetăţenilor europeni. Acest gard încearcă să oprească un val de migranţi, cei care intră ilegal într-un stat european”.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului român de Externe, ambasadorul ungar la Bucureşti a fost convocat de ministrul Bogdan Aurescu.
Diplomatul ungar a fost primit de secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, care a transmis preocuparea faţă de tendinţa părţii ungare de a atrage România într-o dispută artificială.
Secretarul de stat a precizat, în legatură cu intenţia de ridicare a unui gard la graniţă, că partea română ar fi apreciat o analiză comună prealabilă pentru evaluarea impactului şi a necesităţii unui astfel de proiect, în vederea unor măsuri agreate bilateral.