Camera de Comerț și Industrie a României susţine relansarea investiţiilor
Publicat de , 15 septembrie 2015, 19:15
Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Revista Capital au organizat marți, 15 septembrie 2015, la CCIR Business Center, dezbaterea “Taxe mici = Afaceri prospere”.
Temele abordate în cadrul dezbaterii au vizat efectele Codului Fiscal asupra mediului de afaceri, dar și măsurile luate de Guvern anterior intrării în vigoare a Codului Fiscal şi a celui de Procedură Fiscală.
Consilierul Preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României și Preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, dl. Edler András György, a subliniat importanţa analizării impactului pe care orice modificare legislativă o are asupra mediului de afaceri.
Camera de Comerț și Industrie a României este un susținător ferm al relansării investițiilor, autohtone și străine, publice și private, ca un principal motor de creștere economică.
Acest deziderat, asumat, de altfel, de mai mulți factori publici și privați, se poate face doar prin asigurarea unei normativități predictibile – vorbim de bugetele multianuale ale companiilor, care prevăd investiții de milioane de euro și nu pot fi ajustate fără costuri semnificative, de fiecare dată când factorul politic decide schimbarea reglementărilor fiscale”, a declarat dl. Edler András György.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Daniel Constantin, a evidenţiat efectele benefice pe care le-a avut asupra mediului de afaceri, dar şi asupra bugetului de stat reducerea TVA la alimente şi a adus în atenţia oamenilor de afaceri că discuţiile din cadrul Guvernului vizează posibilitatea aplicării reducerii impozitului pe dividende de la 1 ianuarie 2016.
“În iunie 2015 am reuşit să facem cel mai important pas, spun eu, în agricultură şi industria agro-alimentară, o mică revoluţie – reducerea TVA la 9%. (…) Reducerea impozitului la dividende este o măsură la care şi eu ţin foarte mult. Nu ştiu cât va ajuta industria alimentară, dar cu siguranţă va ajuta industria în general pentru că a existat o practică pe care o şi înţelegem din punct de vedere economic – foarte multe profituri care au fost scoase din ţară pentru a se plăti taxe mai mici decât aici.
Sigur, Codul Fiscal prevede că această măsură se va introduce de la 1 ianuarie 2017, dar din ultimele discuţii s-ar putea să fie introdusă de la 1 ianuarie 2016 pentru că efectul se va produce pentru anul 2017“, a declarat dl. Daniel Constantin.