Ascultă Radio România Constanța Live

Judeţul Constanţa, corigent la accesul la educaţie

Judeţul Constanţa, corigent la accesul la educaţie

Publicat de aurelia.mierlus, 14 septembrie 2015, 15:19 / actualizat: 14 septembrie 2015, 17:12

Astăzi a fost prezentat Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța, constituind o analiză cantitativă care măsoară gradul și modul în care autoritățile locale din județ asigură un acces echitabil și facilitează participarea elevilor la actul educațional.

Indexul accesului la educație al elevilor din județul Constanța este o inițiativă a Asociației Elevilor din Constanța, realizat în perioada 1-10 septembrie.

“Această inițiativă, la care m-am alăturat, reprezintă un nou pas către maturizarea mișcării de reprezentare a intereselor și drepturilor legitime ale elevilor din județul Constanța”, spune Marius Ghincea consilier parlamentar la Camera Deputaților, președintele Asociației Tinerii Europeni pentru România și student al Universității din București.

“Scopul indexului este măsurarea modului în care comunitățile locale din județul Constanța își îndeplinesc obligațiile legale cu privire la facilitarea accesului la educație de calitate pentru populația de vârstă școlară. Totodată, în conformitate cu misiunea generală a Asociației Elevilor din Constanța, prin intermediul indexului urmărim să arătăm problemele legate de facilitarea accesului la educație al elevilor și să milităm pentru remedierea acestora”, precizează Constantin-Alexandru Manda președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Elevii speră că apariția Indexului accesului la educație va duce la o creștere a interesului autorităților locale și județene constănțene pentru învățământul preuniversitar și se va vedea în modul în care aceste autorități relaționează cu mediul educațional.

Studiul încearcă să răspundă la următoarele două întrebări: (1) ce fac comunitățile locale pentru a facilita accesul la educație al copiilor? Și (2) sunt aceste măsuri suficiente, echitabile și oferă oportunități egale tuturor elevilor?
Activitatea de culegere a datelor s-a desfășurat în perioada 1-10 septembrie și a inclus toate unitățile administrativ teritoriale din județul Constanța.

Pentru evaluarea facilitării accesului la educație al elevilor din județul Constanța s-a luat în calcul dacă comunitățile locale oferă burse școlare, servicii de pază a unităților de învățământ, au bugetate investiții, oferă servicii de masă (cantină) sau cazare (internate), asigură finanțarea concursurilor școlare, a activităților recreative, a fondului de carte, precum și dacă au asigurat în școli facilități pentru elevii cu dizabilități. Totodată, un ultim indicator l-a reprezentat decontarea transportului profesorilor.

Doar 11,42% (8) dintre comunitățile locale oferă burse școlare și doar 8,57% (6) oferă toate cele trei tipuri de burse școlare (studiu, merit, sociale). Astfel, la nivelul județului Constanța majoritatea unităților administrativ teritoriale nu oferă nicio formă de sprijin financiar elevilor.

Doar municipiul Medgidia, comunele 23 August, Bărăganu, Mihai Viteazu, Peștera și orașul Eforie oferă elevilor arondați la unitățile de învățământ aferente acestora toate cele trei tipuri de burse luate în considerare la realizarea acestui studiu.

Dintre cele 70 de comunități locale analizate, doar în cazul a 21 dintre acestea se asigură paza unităților de învățământ din fondurile și cu grija autorităților locale, reprezentând doar 30% din totalul comunităților locale din județ.

În ceea ce priveşte investiţiile în unităţile şcolare, doar 2,85% dintre comunitățile locale din județul Constanța au comunicat că nu au bugetat și nici nu au asigurat investiții în baza materială a școlilor din subordine (Cogealac și Castelu), iar în cazul a 8 comunități locale, reprezentând 11,42%, nu au putut fi obținute date suficiente.

La nivelul județului, puțin peste jumătate (52,85%) dintre comunitățile locale oferă sprijin financiar pentru organizarea sau desfășurarea de concursuri școlare, restul neoferind nici un fel de finanțare sau nu există date concludente (9 comune).

În anul școlar precedent 19 comunități locale nu au asigurat nicio formă de activități recreative pentru elevi, reprezentând 27,14% din totalul unităților administrativ teritoriale din județ. În cazul altora 9 nu există date publice.

Aproape jumătate (47,14%) din unitățile administrativ teritoriale din județ oferă sprijin financiar pentru fondul de carte al școlilor, un număr semnificativ (38%) de comunități nu asigură nici un leu pentru fondul de carte, iar în cazul a 10 comunități nu există date disponibile.

La nivelul județului, doar 48,57% dintre comunități au asigurat facilitățile necesare elevilor cu dizabilități.
La nivelul județului Constanța, un număr de 42 de unități administrativ teritoriale, reprezentând 60% din total, au comunicat că oferă decontarea transportului cadrelor didactice care nu provin din comunitate.

Un număr de 17 primării care nu au avut date publice, au refuzat să furnizeze date cu privire la decontarea transportului profesorilor, reprezentând 24,28% din total. Restul de 11 (15,71%) dintre comunități au comunicat că nu oferă decontarea navetei.

În ceea ce privește rezultatele generale ale unităților administrativ teritoriale din județul Constanța, media generală a județului este de doar 4,95, ceea ce arată probleme semnificative în asigurarea condițiilor necesare pentru oferirea accesului la educație de calitate. Vorbind ca la școală, județul este „corigent” în domeniul asigurării accesului la educație al elevilor.

Nicio comunitate locală din județ nu a reușit să obțină nota 10, cel mai bun rezultat fiind obținut de către comuna Mihai Viteazu, aceasta obținând nota 9. Aceasta asigură toate serviciile și facilitățile evaluate în cadrul indexului nostru, cu excepția serviciilor de tip cantină sau internat.

Comunele Ostrov, Peștera, Ciocârlia și orașul Eforie sunt următoarele patru unități administrativ teritoriale din topul de anul acesta, fiecare cu nota 8, toate oferind un grad ridicat de servicii și facilități destinate asigurării accesului la educație al elevilor. Cele patru comunități nu asigură servicii de cantină sau internat, situație cvasi-generalizată la nivelul județului, în special din cauza inexistenței unei obligații legale.

Nu iau notă de trecere un număr de 24 unități administrativ teritoriale, acestea având note între 2 și 4, oferind condiții inferioare de acces la educație pentru elevii din respectivele comunități.

Cu excepția unor mici investiții în unitățile de învățământ și a decontării navetei profesorilor, aceste comunități nu asigură aproape nicio formă de servicii de bază sau facilități pentru elevi. Cu excepția comunelor Bărăganu și 23 August, niciuna dintre acestea nu oferă burse școlare elevilor.

Aceste comunități, în general subdezvoltate și cu un nivel de trai general precar, nu pot avea șanse reale de dezvoltare și îmbunătățire a situație economice în lipsa unor investiții reale în capitalul uman din comune.

Acestea sunt Baraganu, Pantelimon, Albesti, Amzacea, Grădina, Horia
Comuna 23 August, Adamclisi, Chirnogeni, Săcele, Independența, Oltina
Aliman, Fântânele, Ion Corvin, Castelu, Limanu, Lipnita, Pecineaga, Cuza Voda, Cerchezu, Techirghiol, Tortoman, Vulturu.

Municipiul Constanţa a primit, conform studiului, nota 6.

Județul TULCEA: Bărbat cercetat pentru ucidere din culpă
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 16:06

Județul TULCEA: Bărbat cercetat pentru ucidere din culpă

Polițiștii tulceni au identificat cadavrul unui bărbat, în vârstă de 56 de ani, din localitatea Revărsarea, care se afla poziționat pe un...

Județul TULCEA: Bărbat cercetat pentru ucidere din culpă
Molly, o cățelusă de la Adăpostul Public pentru Animale Abandonate Constanța, își caută o familie
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:02

Molly, o cățelusă de la Adăpostul Public pentru Animale Abandonate Constanța, își caută o familie

Molly este doar unul dintre sufletele care visează la o familie! Are 3 ani, este vaccinată, sterilizată, microcipată și înregistrată în RECS...

Molly, o cățelusă de la Adăpostul Public pentru Animale Abandonate Constanța, își caută o familie
politia masina ilustrativ
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:45

Județul CONSTANȚA: Sute de angajați M.A.I. au acționat în minicavanța de Paște

Peste 400 de polițiști constănțeni s-au aflat la datorie în timpul minivacanței de Paște. Oamenii legii au aplicat 846 de sancțiuni...

Județul CONSTANȚA: Sute de angajați M.A.I. au acționat în minicavanța de Paște
Șoferi băuți, fără permis de conducere sau cu numere de înmatriculare false, scoși din trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:00

Șoferi băuți, fără permis de conducere sau cu numere de înmatriculare false, scoși din trafic de polițiștii constănțeni

La data de 21 aprilie a.c., în jurul orei 20.50, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Hârșova au identificat un bărbat, de 24 de ani, care...

Șoferi băuți, fără permis de conducere sau cu numere de înmatriculare false, scoși din trafic de polițiștii constănțeni
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 13:51

Un bărbat din Năvodari, reținut de polițiști. Nu a oprit la semnalul oamenilor legii și avea suspendat dreptul de a conduce

La data de 21 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Năvodari, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe...

Un bărbat din Năvodari, reținut de polițiști. Nu a oprit la semnalul oamenilor legii și avea suspendat dreptul de a conduce
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 12:52

IPJ Tulcea despre cazul câinilor uciși în Luncavița: „Bărbatul ar fi pătruns fără drept în curtea unui imobil și ar fi ucis doi câini de talie mică, folosind un obiect contondent”

La data de 20 aprilie 2025, polițiști din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Măcin au fost sesizați prin numărul unic pentru apeluri de...

IPJ Tulcea despre cazul câinilor uciși în Luncavița: „Bărbatul ar fi pătruns fără drept în curtea unui imobil și ar fi ucis doi câini de talie mică, folosind un obiect contondent”
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 12:39

Caz șocant în Luncavița. În ziua de Paște, un bărbat a ucis cu cruzime doi căței

Asociația The Voice for the Voiceless – Vocea Necuvântătoarelor a postat pe o platformă de socializare detalii despre cazul șocant petrecut...

Caz șocant în Luncavița. În ziua de Paște, un bărbat a ucis cu cruzime doi căței
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 11:56

În ce stadiu sunt lucrările de înnisipare a plajei Costinești

Lucrările de înnisipare a plajei Costinești sunt în grafic, iar termenul de finalizare este sfârșitul anului viitor. În final vor fi 25 de...

În ce stadiu sunt lucrările de înnisipare a plajei Costinești