Un Univers paralel s-ar afla la 3 miliarde de ani lumină de Galaxia noastră
Publicat de , 12 septembrie 2015, 10:13
Recent a fost descoperită în adâncimea spaţiului cosmic o enormă regiune cu o temperatură mai scăzută decât cea a restului Universului; aceasta are dimensiuni de circa 1,8 miliarde ani-lumină! Care să fie originea acestui fenomen misterios? Au fost avansate mai multe ipoteze: de la urme ale unui Univers paralel, la fluctuaţii cuantice din universul primordial, relatează scientia.ro.
Când, în 2004 cercetătorii de la WMAP (Wilkinson Microwave Anysotropy Probe) au descoperit o zonă din spaţiul cosmic cu temperatura mai scăzută decât restul Universului (eng. cold spot), oamenii de ştiinţă au încercat să explice originea acestui fenomen enigmatic. Temperatura Universului este dată practic de temperatura radiaţiei cosmice de fond (Microwave Background Radiation), radiaţie care a luat naştere în momentul în care fotonii nu mai aveau – datorită expansiunii Universului, şi deci creşterii lungimii de undă a radiaţiei – energia suficientă pentru a ioniză atomii de hidrogen care se formau. La ora actuală temperatura acestei radiaţii este de circa 2,7 K.
Enorma regiune rece, situată la circa 3 miliarde ani-lumină faţă de noi, având un diametru de 1,8 miliarde ani-lumină, a reprezentat un mare mister pentru astronomi. Ce anume a generat-o?
Au fost avansate mai multe ipoteze. De la cea mai “banală” – cum că ar fi rezultatul unei măsurători greşite (o eroare, deci) la cea mai “sofisticată”, legată de faptul că această enormă regiune ar putea reprezenta amprenta unui alt Univers care se apropie de Universul nostru. În această situaţie cele două lumi ar fi intrat mai devreme sau mai târziu în coliziune, regiunea rece fiind doar începutul unei catastrofe care ar fi putut duce la dispariţia universului nostru.
Noi măsurători însă par a fi găsit o explicaţie a acestui fenomen care nu are nimic de-a face cu un alt univerş dar nici cu o eroare de măsură. Date recente obţinute cu ajutorul telescopului din Hawaii Pan-STARRS1 (PS1), analizate împreună cu datele de la satelitul WISE (Wide Field Survey Explorer) al NASA, arată cum regiunea cu temperatura scăzută corespunde unei regiuni din Univers care are o densitate de galaxii mai mică decât cea normală.
Această regiune, numită de cercetători supervoid, ar putea reprezenta cea mai mare structură observată vreodată în Univers. Dimensiunile ei sunt într-adevăr enorme: 1,8 miliarde de ani-lumină, ceea ce reprezintă o dimensiune de circa 18 ori mai mare decât diametrul galaxiei noastre.
Se pare că o fluctuaţie cuantică în primele clipe după Big Bang a generat la ora actuală ceea ce noi vedem, pe de o parte, ca un enorm spaţiu cu mai puţină materie decât restul Universului, iar pe de altă, ca o regiune mai rece decât restul Universului.
Mecanica cuantică joacă un rol important nu doar în înţelegerea proceselor ce au loc în lumea particulelor la ora actuală, ci şi în istoria şi evoluţia Universului, fiind responsabilă de naşterea şi evoluţia structurilor, precum galaxiile şi marile grupări de galaxii, dar şi a enormelor spaţii lipsite de materie care se găsesc în Univers.