Pentru o jumătate de zi la Balcic
Publicat de Carmen Secuiu, 12 septembrie 2015, 22:15
Un obiectiv de neocolit în drumurile propuse pentru concediu, pentru un week-end sau chiar și pentru o excursie de o jumătate de zi, pentru dobrogeni, poate fi Castelul Reginei Maria și a Grădinii Botanice din Balcic.
Aleile din lespezi de piatră împart culorile naturale ale grădinii în pătrate mari sau alte figuri geometrice. Vase mari de lut, fântâni, cactuși imenși și arbori seculari îți îndreaptă pașii spre faleză și plajă. Aici se oficiază și căsătorii. Să-i ascultăm pe cei ce au ales să meargă în aceste locuri în care a ”rămas” inima Reginei Maria.
În urma unui acord încheiat între conducerea Muzeului Naţional de Istorie a României şi Casa Regală, inima reginei Maria va intra în custodia Muzeului Naţional Peleş, urmând să fie depusă chiar în camera din castelul Pelişor, în care regina mamă a murit în 1938.
Caseta de argint care a purtat inima reginei Maria a fost expusă zilele acestea, la bordul fregatei Regina Maria, la ceremonia de aniversare a 85 de ani de la intrarea în serviciul Marinei Române a navelor “Regina Maria” şi “Regele Ferdinand”.
În 1938 după decesul reginei Maria, trupul i-a fost înmormântat la Curtea de Argeş, iar inima a fost transportată de la Constanţa la reşedinţa din Balcic cu Distrugătorul Regina Maria.
În 1940, când România a pierdut Cadrilaterul, inima a fost adusă înapoi în ţară, tot cu Distrugătorul Regina Maria.
În testamentul său, regina Maria şi-a exprimat dorinţa ca după moarte inima să-i fie dusă la Balcic.
Crucea de la mormântul Reginei Maria, până în 1940
Grădina aparține Castelului Reginei Maria, fiind amenajată imediat după terminarea castelului, de elvețianul Jules Janine, grădinarul-șef al împaratului rus Nickolai al II-lea, pe o suprafață de aproximativ 16 hectare și coboară în șase terase spre mare, acestea fiind dedicate, câte una pentru fiecare dintre copiii reginei, în parte.
Aici se regăsesc mai mult de 3000 de specii de plante. Unele specii, pe cale de dispariție, pot fi admirate, cu adevărat, în acest complex natural.
Locuri de parcare se găsesc în apropierea aleii ce coboară spre intrarea pe domeniu, atât într-o parcare mai mare, cât și pe marginea șoselei, pe locuri marcate și taxate. Prețul este de 2 leva/oră pentru autoturisme.
Coborând aleea, pe care se regăsesc o mulțime de terase și tarabe cu suveniruri, ajungi la casele de bilete. Biletul de intrare la Grădina Botanică este 7 leva/persoană, iar cel pentru vizitarea castelului costă 5 leva/persoană. Oricum, unul nu-l exclude pe celălalt, așa că, luați în calcul 12 leva/persoană.
La final, un caiet de impresii așteaptă completările vizitatorilor!
carmensecuiu@radioconstanta.ro