26 de ani de la cea mai mare tragedie din navigaţia civilă românească
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 10 septembrie 2015, 10:00
Se împlinesc 26 de ani de la cea mai mare tragedie din navigaţia civilă românească.
Pe 10 septembrie 1989, nava de pasageri ‘Mogoşoaia’ a plecat din Galaţi, în jurul orei 8.00, cu destinaţia Grindu, Tulcea, având potrivit unor surse 224, după alte surse peste 300 de pasageri la bord.
În scurt timp, peste 200 dintre aceştia aveau să moară înecaţi sau asfixiaţi în saloanele navei, în urma impactului cu prima barjă a convoiului ‘Petar Karamincev’, aflat sub pavilion bulgar.
Nava Mogoșoaia, era sub comanda lui Ion Postolache. Imediat după părăsirea portului, la Cotul Pisicii, în aval de Galați, în dreptul Milei 79 și în condiții de ceață, nava a intrat în coliziune cu convoiul bulgăresc de nave.
În urma celei mai mari tragedii din istoria navigaţiei civile din România, cursele de pasageri dintre Galaţi şi Grindu au fost oprite, iar autorităţile române au deschis proces celor bulgare.
Printr-o sentinţă definitivă din anul 1993, Tribunalul Galaţi a obligat Întreprinderea Navală Bulgară şi pe comandantul împingătorului, la plata unei despăgubiri civile de 67 milioane de lei, la valoarea de atunci, pentru scufundarea navei de pasageri.
În plus, comandantul bulgar al împingătorului, a fost condamnat la 10 ani de închisoare, pentru distrugere. Comandantul nu a efectuat, însă, decât două luni de detenţie, după care a plecat în Bulgaria.