AUDIO: Universităţile particulare, în dificultate. „Fabricile de diplome” nu mai sunt şi fabrici de bani
Publicat de Bogdan Comșa, 7 septembrie 2015, 08:22 / actualizat: 7 septembrie 2015, 11:09
Cândva afaceri de succes, multe dintre universităţile particulare recurg la taxe tot mai mici pentru a atrage studenţi.
De exemplu, la Universitatea „Spiru Haret” din Constanţa, din cele şapte facultăţi înfiinţate în 1994, au mai rămas doar două.
Explică prof. univ. dr. Olga Duţu:
Şi la Universitatea Creştină „Dimitrie Cantemir” numărul studenţilor este atat de mic, încât taxele acestora nu mai acoperă cheltuielile.
O cauză ar fi scăderea promovabilităţii la bacalaureat, spune conf. univ. dr. Daniela Nenciu, decanul Facultăţii de Management Turistic şi Comercial:
Lucrurile nu stau grozav nici la celelalte universităţi, astfel că multe organizează o nouă sesiune de admitere, după ce au rămas disponibile inclusiv locuri fără taxă.
La Universitatea „Ovidius” sunt scoase la concurs peste 2.400 de locuri, dintre care 100 fără taxă, iar la 7 dintre facultăţi înscrierea se face exclusiv online.
Înscrierile au început pentru ambele concursuri – de dosare şi cu probe de aptitudini, iar la acesta din urmă înscrierile se încheie marţi.
Susţinerea probelor este prevăzută în intervalul 9-11 septembrie.
La Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, înscrierile pentru a doua sesiune de admitere pe bază de dosare încep astăzi, iar rezultatele vor fi afişate pe 18 septembrie.
Şi Universitatea Maritimă Constanţa face înscrieri până pe 25 septembrie pentru locurile rămase după sesiunea din iulie.