Basoreliefuri și cafea cu aromă filosofică în centrul istoric
Publicat de Carmen Secuiu, 4 septembrie 2015, 18:45
Voluntarii Asociaţiei Culturale Noua Acropolă din Constanța au realizat, pe parcursul verii, în cadrul atelierelor practice de reconstituire istorică din Dobrogea, numeroase reproduceri arheologice după Monumentul de la Adamclisi, proaspăt renovat, care amintește de vitejia dacilor întruchipată în chipul solemn al ”Lupului dacic”.
”Draconul dacic” este un simbol care poate fi admirat și pe Columna lui Traian din Roma, și pe monezile romane ale Daciei și pe Arcul lui Galerius din Salonic și poate fi admirat pe litografii, pe faleza Cazinoului sau în Piața Ovidiu din Constanța, alături de titlurile apărute la editura proprie, din domenii precum filosofie, psihologie, eseistică, istorie, estetică sau antropologie.
Basoreliefurile din expoziție, însă, poartă simboluri și ale altor culturi precum cea greco-romană sau precolumbiană, ne spune Cătălin Frandeș, de la Asociația Culturală Noua Acropolă.
Acestea se vor regăsi și în cadrul ”Cafenelelor filozofice”, care vor avea loc, în această lună, trei duminici la rând, tot în zona istorică a orașului.
Obiectivul asociației culturale, este acela de a promova, în peste 50 de țări, cunoașterea unei perspective mai largi asupra vieții și a bogăției spirituale specifice fiecărui loc în parte, în demersul actual al globalizării.
Principiile asociației sunt: dezvoltarea celor mai bune aspecte ale potențialului uman, realizarea ființei umane ca individ și integrarea sa în societate.
”Viața interioară”, ”Accelerarea timpului” și ”Provocările civilizației” sunt cele trei teme, care vor fi abordate.
carmensecuiu@radioconstanta.ro