(AUDIO) Vorba aceea -Tu cum spui în mod normal?
Publicat de Larisa Calistru, 4 septembrie 2015, 08:42
Pentru a evita o cacofonie ori, alteori, din prețiozitate sau/și ignoranță, mulți vorbitori folosesc impropriu locuțiunea comparativă “ca și” în locul lui “ca”. Lingviștii atrag atenția că eroarea se produce din cauza unei false sinonimii realizate – în anumite contexte – între cei doi termeni.
Potrivit lingvistului Gligor Gruiță, cuvântul “ca” (adverb) în limba română are două sensuri de bază și exprimă o echivalare sau o asemănare. Concret, poate însemna “în calitate de”, “drept” sau poate fi înlocuit cu locuțiunea comparativă “ca și”, dar doar atunci când are sensul de “la fel ca”, “în felul lui” etc.
Exemple: “Este invitat ca președinte” (în calitate de, drept), sau “Ca recompensă a primit o excursie” (drept recompensă…). Adverbul “ca” echivalent cu locuțiunea “ca și” apare în exemple ca “Are genele ca maică-sa ” (ori “Are genele ca și maică-sa”),adică “la fel ca””.
Este greșit să spunem (scriem) “Este invitat ca și președinte” sau “Ca și recompensă…”etc. Vom spune și vom scrie “Lucreaza în calitate de constructor”. În situații de acest fel, pentru a evita greșeala, lingviștii recomandă înlocuirea lui “ca” prin sinonimele sale “în calitate de”, “drept” sau prin schimbări de topică.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.