Fotografiile selfie, poarta către ospiciu sau cimitir
Publicat de Bogdan Comșa, 3 septembrie 2015, 08:57
Banalele poze de tip selfie şi utilizarea excesivă a reţelelor de socializare pot provoca boli mintale grave.
Este avertismentul psihologilor, care spun că au ajuns să trateze tineri care nu mai pot trăi fără internet.
Boala secolului tinde să se agraveze. Zilnic, zeci de tineri din întreaga lume îşi pierd viaţa sau sunt mutilaţi în încercarea de a prinde cadrul „de aur”.
De multe ori, în căutarea unei fotografii pentru prietenii virtuali, tinerii îşi pun viaţa în pericol.
Ei urcă pe acoperişuri, escaladează poduri ori sar în gol. La începutul lunii mai, imagini şocante cu o adolescentă de 18 ani din Republica Moldova au făcut înconjurul lumii. Fata a urcat pe un vagon împreună cu o prietenă încercând să-şi facă selfie.
Acestea nu au ţinut cont de linia electrificată de 27.000 de volţi care se află sub tensiune.
Jurnaliştii unui canal de televiziune din România, care au vizitat Moldova, au încercat să afle cum şi de ce imaginile cu toaleta unui club din Chişinău au devenit cele mai accesate pe internet.
În acelaşi timp, popularitatea pozelor de tip selfie în rândul utilizatorilor de reţele sociale poate lua forme obsesive. Psihologii vorbesc despre o formă de narcisism digital, primul pas spre tulburări mintale.
Americanul Danny Bowman, în vârstă de 19 ani, este primul caz semnalat de „dependenţă de selfie”. Acesta le-a povestit jurnaliştilor din ţara sa despre faptul că pierdea şi zece ore pe zi, cu telefonul în mână.
Pentru a opri valul de tragedii, mai multe ţări au luat decizii anti-selfie. Autorităţile din Federaţia Rusă, de exemplu, au iniţiat o campanie naţională în acest sens, după ce, de la începutul anului, s-au înregistrat cel puţin 12 accidente mortale şi peste 100 de răniri.
Şi la New York au fost interzise selfie-urile cu animale periculoase, după ce mai multe persoane au fost practic devorate.
Ministrul culturii de la Bangkok a anunţat că femeile care îşi vor etala sânii pe internet ar putea fi pedepsite cu cinci ani de închisoare.
Reţeaua Google a raportat în 2014, la nivel global, peste 93 de milioane de selfie-uri pe zi.