Criticat şi lăudat, Cod Fiscal merge înainte
Publicat de Bogdan Comșa, 2 septembrie 2015, 17:49
Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au aprobat în unanimitate amendamentele la Codul Fiscal, convenite de liderii partidelor parlamentare.
Documentul integral urmează să fie dezbătut şi votat, joi, în Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.
La forma adoptată marţi de Senat s-a adăugat prevederea prin care, de la 1 ianuarie 2017, impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite se va majora cu până la 500%.
Modificarea a fost cerută de Ministerul de Finanţe şi de preşedintele executiv al Asociaţiilor Municipiilor din Bucureşti, Ilie Bolojan, care-şi argumentează astfel cererea.
Ilie Bolojan: „Consiliile locale, conform Legii faţadelor, pot acorda sprijin; asta înseamnă împrumuturi rambursabile în totalitate sau împrumuturi rambursabile în parte, deci inclusiv granturi pentru cazurile sociale.
Aceste lucruri sunt prevăzute în alte legi care reglementează aspectele care ţin de îngrijirea şi reabilitarea clădirilor vizavi de faţade sau de imobilele monumet istoric”.
Premierul Victor Ponta a spus miercuri din nou la şedinţa de Guvern că măsurile de reducere a taxelor amânate prin noul Cod Fiscal pentru 1 ianuarie 2017 vor fi puse în practică mai devreme dacă bugetul o va permite.
Noul Cod Fiscal a întâlnit opoziţia unor specialişti de marcă, printre care guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu. Acesta a afirmat că noile prevederi sunt inaplicabile din punct de vedere economic.
Şi reprezentanţii UE şi a ai FMI şi-au exprimat îngrijorarea că economia României nu îşi permite să suporte noile prevederi din domeniul fical.
Totodată, Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România avertizează că noul sistem de impozitare a imobilelor va duce la dispariţia a zeci de mii de mici comercianţi, după ce impozitele pe clădirile în care aceştia îşi desfăşoară activitatea vor putea fi majorate consistent.
Astfel, persoanele fizice care deţin clădiri nerezidenţiale vor plăti aceleaşi impozite locale ca firmele, însemnând cel puţin dublarea sau creşterea de câteva ori a impozitului, în funcţie de deciziile consiliilor locale, care vor alege cota de impozit.
Reanalizarea din perspectiva IMM-urilor a prevederilor Codului Fiscal privind calcul taxelor locale pe clădiri, în funcţie de destinaţie. Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România solicită exceptarea IMM-urilor sau cel puţin a microîntreprinderilor de la noul sistem de calcul a taxelor locale pe clădiri şi de la reevaluarea clădirii de evaluatori autorizaţi, cu menţinerea pentru acestea a actualului sistem de impozitare, care stabileşte cotele de impozit în funcţie de proprietar şi cu raportarea impozitului la valoarea contabila.
Premierul Victor Ponta consideră că avantajele aduse de noul Cod Fiscal vor fi majoritare.
„Adoptarea acestuia cât mai rapid este cea mai bună veste pentru mediul de afaceri, pentru investitori și mai ales pentru cetățenii obișnuiți ai țării noastre!”, a scris Victor Ponta, pe Facebook.