(Foto) ARBDD, 25 de ani de la înfiinţare
Publicat de , 1 septembrie 2015, 16:03 / actualizat: 1 septembrie 2015, 18:10
Adminsitraţia Rezervaţiei Biosfera Deltei Dunării aniversează 25 de ani de convieţuire a omului cu natura, timp în care echilibrul a fost foarte greu de menţinut. În cadrul seminarului aniversar de marţi, primul guvernator al Deltei Dunării, Traian Gomoiu, s-a întors cu un sfert de secol în urmă. Acesta a spus că problemele ocrotirii Deltei Dunării sunt vechi şi au început în urmă cu 80 de ani, când au fost declarate primele arii protejate.
Specialiştii spun că proiectele de dezvoltare durabilă pentru zona Deltei trebuie să ţină cont de protejarea mediului şi speciilor unice de plante şi animale care trăiesc aici, dar şi de necesităţile localnicilor, a căror viaţă în zonele izolate din Deltă nu este întotdeauna una simplă.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Vasile Strat, a participat marţi, 1 septembrie, la seminarul prilejuit de aniversarea a 25 de ani de la înfiiţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării precum şi a 50 de ani de la atribuirea RBDD a Diplomei Europei pentru Ariile Protejate.
Evenimentul s-a bucurat de o largă participare naţională şi internaţională. Alături de numeroşi invitaţi din partea Consiliului Europei şi ai mai multor organisme internaţionale de mediu, au fost prezenţi Anne–Rose–Marie Jugănaru, ministru secretar de stat în cadrul ministerului Mediului precum şi mai mulţi lideri locali, între care s-au numărat, bineînţeles, guvernatorul RBDD, Lucian Eduard Simion şi prefectul Marin Bădiţă. Nu în ultimul rând, la seminar au fost prezenţi toţi guvernatorii pe care RBDD i-a avut de-a lungul celor 25 de ani de existenţă.
Seminarul a continuat cu două sesiuni de dezbateri şi prezentări despre starea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Cu acest prilej s-a realizat bilanţul acţiunilor implementate de ARBDD, analiza situaţiei actuale din Rezervaţia Biosferei, modul de conformare cu prevederile naţionale şi internaţionale din domeniul protecţiei şi conservării naturii. De asemenea, au fost analizate oportunităţile pentru dezvoltarea durabilă a RBDD şi îmbunătăţirea managementului zonei protejate.
Prin temele abordate în cadrul seminarului, participanţii au avut ocazia să cunoască eforturile deosebite depuse pentru protejarea unei arii naturale atât de importante, una dintre cele mai mari zone umede din lume şi să înveţe din experienţa celor care lucrează în cadrul ARBDD de 25 de ani.