FOTO: „CARTEA DELTEI DUNĂRII” – un model de educaţie pentru mediu
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 august 2015, 10:17
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) Tulcea a lansat în 22 noiembrie 2014 programul educaţional intitulat „CARTEA DELTEI DUNĂRII” implementat în parteneriat cu Asociaţia Euro Tulcea. Programul a primit avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean Tulcea şi s-a derulat, pe parcursul anului şcolar 2014 – 2015, cu participarea a peste 500 de elevi, de toate vârstele, din şcolile municipiului Tulcea şi din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD).
Întregul program s-a bucurat de suportul financiar acordat de sponsorul oficial Apa Nova Bucureşti, filială a grupului Veolia.
Derularea programului educaţional “CARTEA DELTEI DUNĂRII” s-a realizat în contextul împlinirii în acest an a 25 de ani de la declararea Deltei Dunării ca Rezervaţie a Biosferei şi a avut ca principal obiectiv creşterea nivelului de cunoaştere a elevilor asupra valorilor, funcţiilor şi importanţei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Astfel, principalele activităţi organizate cu elevii au urmărit informarea, documentarea, implicarea, dar şi comunicarea pe tema conservării, dezvoltării durabile şi protecţiei ariilor naturale în scopul conştientizării şi a celorlalţi membri ai comunităţii: colegi, vecini, părinţi, vizitatori.
Un moment important al programului educaţional a fost desfăşurarea la Sulina, în perioada 10 – 16 august 2015, a taberei de educaţie pentru mediu ,,CARTEA DELTEI DUNĂRII” cu participarea reprezentanţilor tuturor partenerilor în program.
În cadrul taberei s-au desfăşurat ateliere practice de îndemânare constând în realizarea, prin tehnica origami, a diverse figurine specifice faunei şi florei locale, crearea şi realizarea unor articole de îmbrăcăminte din materiale reciclabile ce au fost prezentate în cadrul unei parade a costumelor şi a marşului de susţinere a protejării şi conservării acestui impresionant tărâm Delta Dunării.
Au fost organizate excursii în teren pentru documentare şi recunoaşterea de către elevii participanţi a speciilor de floră şi faună, de pe traseele turistice terestre şi navale din imediata apropiere a oraşului, au fost completate fişe de observaţie.
În data de 13 august, a avut loc un Simpozion având ca temă conservarea, dezvoltarea durabilă şi protecţia ariilor naturale şi, în special, a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. La lucrările simpozionului au participat elevi şi cadre didactice, reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, reprezentanţi ai WWF România, fiind prezenţi şi Guvernatorul ARBDD- Lucian Eduard SIMION şi Primarul oraşului Sulina- Aurel DIMITRIU.
În cadrul simpozionului elevii au susţinut prezentări despre geneza, biodiversitatea, activităţile tradiţionale, reţete culinare, legende din Delta Dunării, informaţii culese de către elevi sub îndrumarea şi coordonarea profesorilor. A fost prezentat un moment artistic, o scenetă având ca temă un proces privind încălcarea unor norme ecologice, cântecele, au fost recitate poezii.
La finalul simpozionului Guvernatorul ARBDD a felicitat participanţii pentru implicare şi a înmânat diplome. Cu prilejul organizării acestei tabere copiii au putut interacţiona, socializa şi participa la diverse activităţi desfăşurate în aer liber, căutări de comori, înălţare de zmee, nu în ultimul rând au făcut schimb de idei şi informaţii.
Rezultatele şi concluziile programului educaţional „CARTEA DELTEI DUNĂRII” se vor materializa într-un Ghid de bune practici pentru şcolile tulcene. Acesta se doreşte a fi un material complet ce va oferi profesorilor de la clasele primare și gimnaziale, şi tuturor persoanelor interesate (formatori, părinţi, organizaţii de mediu/educaţie), un instrument de lucru care să sprijine procesul educativ necesar formării unei noi generații de tineri responsabili față de mediul înconjurător.