Alianţa Medicilor se declară împotriva legalizării „atenţiilor”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 20 august 2015, 13:00
Mulţi dintre medicii tineri, fără legătură cu cei care au negociat majorarea cu 25% a salariilor şi legalizarea „atenţiilor”, se declară jigniţi de propunerile guvernului.
Fac mobilizare pentru proteste de la 1 septembrie.
Sunt însă şi doctori care susţin fiscalizarea banilor primiţi de la pacienţi.
Alianţa Medicilor contestă proiectul prin care personalul medical ar scăpa de riscul penal dacă acceptă „atenţii” de la pacienţi.
Ar fi un ghid cum să dai şi să primeşti legal mită, scriu doctorii revoltaţi. Ei arată că, prin această practică pe care o consideră degradantă, pacienţii care achită şi contribuţii la sănătate plătesc de două ori pentru aceleaşi servicii.
Asociaţia pentru Protecţia Pacienţilor propune un cadru legal pentru plăţile informale făcute din… dragoste.
Astfel de practici sunt şi în spitalele publice din Occident, spune chirurgul Florin Chirculescu.
Expertul Sorin Paveliu crede că executivul ar trebui să le dubleze salariile celor 13.500 de medici din unităţile publice, nu să legalizeze „plicurile”.
Numai anul trecut, în România au fost peste 4,2 milioane de internări. Peste o treime dintre pacienţi se duc la doctorul ales înainte.
Potrivit estimărilor, „atenţiile” reprezintă 0,3% din PIB şi peste 6% din cheltuielile totale pentru sănătate. De 10 ori mai mult decât în Polonia.
Sindicatele care au participat la negocieri s-au declarat, însă, mulţumite de rezultate: salarii mai mari cu 25% din octombrie şi legalizarea, condiţionată, a „plicurilor”.
Medicii au fost scoşi prin lege din categoria funcţionarilor publici încă de anul trecut, dar Instanţa Supremă a decis că nu au voie să primească nimic de la pacienţi.
Sursa – stiri.tvr.ro