Poliția Română derulează un amplu program de prevenire a accidentelor rutiere
Publicat de , 11 august 2015, 16:12
În perioada 10 – 23 august, Poliția Română derulează, în sistem integrat, ample acțiuni de prevenire a victimizării cetățenilor prin accidente rutiere produse pe fondul nerespectării regimului legal de viteză.
Cele mai recente analize asupra siguranței traficului rutier arată că principala cauză generatoare de accidente rutiere grave la nivelul județului Sibiu, o reprezintă nerespectarea regimului legal de viteza sub cele două forme, excesivă și neadaptată la condițiile meteo și de drum.
În județul Sibiu, în perioada 01.01-30.07.2015, încălcarea regimului de viteză a dus la producerea a 20 de accidente grave, soldate cu decesul a 7 persoane și rănirea gravă a altor 27, respectiv 20 de accidente ușoare soldate cu 41 de răniți ușor.
În acest context, având în vedere obiectivul general asumat de statele membre U.E. de reducere cu 50 % a mortalității din accidente rutiere în perioada 2010-2020, Calendarul de activități al Poliției Rutiere pentru anul 2015 precum și Calendarul de activități al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (TISPOL) pentru anul 2015, în perioada 10-23.08.2015 polițiștii rutieri și cei de ordine publică vor amplifica activitățile de prevenire a producerii de accidente rutiere pe fondul vitezei, în zonele sau pe tronsoanele de drum cu risc accidentogen ridicat, situate pe raza județului Sibiu.
În perioada menționată, traficul rutier va fi intens monitorizat prin intermediul dispozitivelor de măsurare și înregistrare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, atât în localități, în preajma trecerilor pentru pietoni, dar și în afara localităților, pe drumurile naționale și județene.
Cele două coordonate ale activităților acestei perioade sunt:
Depistarea, identificarea și tragerea la răspundere a participanților la trafic care încalcă prevederile legale, axate în principal pe depășirea limitei legale de viteză;
Asigurarea fluenței și siguranței traficului rutier.
Scopul primordial al acțiunilor îl constituie creșterea gradului de siguranță a participanților la trafic prin conștientizarea pericolelor la care se expun și îi expun pe ceilalți ca urmare a nerespectării normelor legale de circulație rutieră.