Şase luni de la dispariţia istoricului Petre Covacef
Publicat de aurelia.mierlus, 1 august 2015, 13:34
Şase luni au trecut de la dispariţia inginerului și istoricului Petre Covacef.
În semn de omagiu, astăzi la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, a avut loc lansarea volumului IV, ultimul, al regretatului Petre Covacef, “Istoria portului Constanța. Dinastia Erbicenilor. Portul lui Virgil Cotovu. Portul lui Mircea Ulubeanu.”
„Petre Covacef a fost un foarte bun colaborator al nostru. A fost inginer constructor, dar a scris foarte multe cărți despre Dobrogea, pe care le-a lansat la muzeu. A participat la aproape toate sesiunile științifice «Pontica». A pus în valoare numeroase documente referitoare la Dobrogea, era și colecționar de documente. Știu că avea în lucru o carte despre fostul director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Vasile Canarache “, a povestit muzeograful Lavinia Gheorghe.
“Domnul Covacef mi-a fost vecin. Stăteam în acelaş bloc şi ne vizitam des” îşi aminteşte arhitectul Radu Cornescu.
“Tata a scris aşa cum a trăit, dinamic, sonor, atrăgând atenţia asupra detaliilor semnificative trecând peste istoriile cunoscute de toţi, şi concentrându-se mai mult pe lămurirea şi explicarea întâmplărilor mai puţin ştiute”, spune Rodica, fiica mijlocie a scriitorului.
Petre Covacef a fost într-o permanentă căutare de documente despre istoria Dobrogei. Printre lucrările care au ieşit de sub peniţa sa se numără: „Povestea Farului Genovez I“ și „Povestea Farului Genovez. Souvenirs d’Orient“, volumul al II-lea, „Cimitirul viu de la Sulina“ şi „Portul Constanţa – Portul lui Anghel Saligny“ – lucrare pentru care a fost nominalizat la Premiile Academiei Române pe anul 2004, „Onomastica străzilor din Constanţa“, „150 de ani în evoluţia căilor ferate din Dobrogea“ și „Portul Constanţa. Portul lui Laurenţiu Erbiceanu“.
Petre Covacef va rămâne în memoria constănţenilor prin cele peste 20 de volume publicate.
aureliamierlus@radioconstanta.ro