Românii merg rar la dermatolog. Când să ne îngrijoreze aluniţele?
Publicat de magda.chirana, 30 iulie 2015, 20:00
Nouă din zece români nu au fost la un control dermatologic în ultimul an, deşi peste 50% dintre ei sunt conştienţi că aluniţele pot reprezenta un pericol pentru sănătate, arată un studiu al Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, lansat în cadrul campaniei “Un viitor fără pată!”.
Ce mai spun datele statistice?
81 la sută dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani nu îşi verifică aluniţele de pe corp, un procent la fel de ridicat -73 la sută – fiind înregistrat şi pentru categoria de vârstă peste 30 de ani, a spus preşedintele FABCR, Cezar Irimia.
Deşi evoluţia aluniţelor este un semnal de alarmă şi majoritatea cunoaşte pericolele expunerii necontrolate la soare şi importanţa folosirii cremei pentru protecţie solară, românii, şi în special tinerii, nu obişnuiesc să îşi protejeze pielea atunci când se expun mai mult timp la soare sau când practică sport în aer liber.
Acestea sunt doar o parte din rezultatele chestionarului online “Cum se protejează românii de soare?”, realizat de FABCR în această lună .
Eşantionul a fost compus din 550 de respondenţi, dintre care 158 cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani şi 392 cu vârsta peste 30 de ani.
Când trebuie să ne îngrijoreze alunitele de pe piele?
Metoda de prevenţie a melanomului cutanat, spun medicii specialişti, este controlul şi analiza periodică a aluniţelor cu ajutorul dermatoscopului.
Mai întâi însă este foarte utilă şi simplă propria examinare a pielii. Astfel, atunci când analizăm o aluniţă sau o leziune de pe piele, este necesar să fim atenţi dacă apar următoarele aspecte: asimetria, bordura neregulată, culoarea neomogenă, diametrul peste 6 mm şi dacă leziunea evoluează (îşi modifică aspectul) de la o lună la alta.
De asemenea, date oficiale arată că, frecvent, melanomul a fost cauzat de arsurile solare, ca urmare a expunerii necontrolate şi prelungite la soare”, a declarat prof. dr. George Sorin Ţiplica, şeful Secţiei de dermatologie la Spitalul Colentina.
În prezent, potrivit Skin Cancer Foundation, melanomul este cea mai comună formă de cancer pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 29 de ani.
Pe plan mondial, în fiecare oră, o persoană cu melanom moare, iar în 2015 este estimat un număr de 9.940 de persoane care vor deceda ca urmare a diagnosticării cu această formă de cancer.
În România, aproape o treime dintre cei care au fost depistaţi cu această formă de cancer mor anual. Totodată, se înregistrează o incidenţă a persoanelor diagnosticate cu melanom malign în creştere în ultimii 25 de ani.