(AUDIO) Vorba aceea – Contradicția în adaos
Publicat de Larisa Calistru, 23 iulie 2015, 07:45
Dacă pleonasmul este cunoscut de majoritatea vorbitorilor, greșeala numită contradicție în adaos a făcut mai puțin obiectul unor studii. A vorbit despre ea,în treacăt, Alexandru Graur, în legătură cu formularea refuză să accepte(pentru că a refuza înseamnă a nu accepta să).
Tot în treacăt apare exemplificată și la Iorgu Iordan, care vorbește despre formulări contradictorii de tipul ceferiștii germani sau ceferiștii francezi(în condițiile în care ceferist este derivate de la CFR-Căile Ferate Române).
Așadar, contradicția în adaos este o greșeală de limbă și de gândire, de tip opus pleonasmului, care constă în alăturarea unor cuvinte cu sens contrar, incompatibile între ele. Ignorarea proprietății termenilor duce la non-sensuri, la formulări absurde, de tipul: întrajutorare univocă/nereciprocă(întrajutorare înseamnă déjà ajutorare reciprocă ).
Sau: bicicletă cu 3 roți(bicicletă conține prefixul bi-, care înseamnă doi).
Sau: El privește retrospectiv spre viitor(este clar că retrospectiv se referă la fapte și situații din trecut, nu se poate referi la viitor).
Un alt exemplu sugestiv de contradicție este folosirea substantivului șansă cu determinări negative:”Cu notele obținute, are șansa de a rămâne repetent”. Șansă înseamnă “împrejurare favorabilă, posibilitate de reușită, de succes, noroc”.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.