(AUDIO) Vorba aceea – Clișeele verbale
Publicat de Larisa Calistru, 22 iulie 2015, 07:34
Interesant,drăguț, fascinant…Deci…nu-i așa? Automat,deosebit,în ideea,la modul…vizavi de sau legat de.Despre ce vorbim?Facem lucruri împreună…Oamenii legii și locul faptei…
Toate aceste clișee enumerate și multe altele ne invadează existența și,uneori și exprimarea.Sunt ușor de observat dintr-un motiv foarte simplu: se repetă fără sfârșit.
A cultiva limba înseamnă a o feri de formule gata făcute,puse cap la cap,fără nicio schimbare, până la lipsirea lor de orice expresivitate. Cultivarea limbii înseamnă și lupta împotriva acestei invazii, care nu e numai de cuvinte, ci de pachete întregi de cuvinte preconstruite.
Nu trebuie să înțelegem că orice apariție a unor cuvinte ca „automat” ori “interesant”, a unor grupări ca “la nivelul” ori “vizavi de” , a interjecției “hai” sau a interogației “nu-i așa?” constituie greșeală de limbă.Toate acestea sunt supărătoare pentru că se repetă excesiv, pentru că duc la șablonizarea exprimării sau pentru că nu sunt potrivite stilistic.
De exemplu, unor formule ca “sub influența băuturilor alcoolice” sau “în stare de ebrietate avansată” le stă foarte bine în legislația rutieră.Nu și într-o conversație în care o soție se plânge că soțui ei a venit acasă “sub influența băuturilor alcoolice” sau “în stare de ebrietate”, în loc de BEAT.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.