(Audio+Foto) Ograda Veselă, în Arsa
Publicat de Liliana Fustanela, 16 iulie 2015, 00:28 / actualizat: 16 iulie 2015, 15:30
La 12 km de Mangalia , în localitatea Arsa, există Ferma animalelor Ograda Veseliei.
Copiii au ocazia de a pătrunde în frumoasa lume a animalelor aflate în mediul lor natural, pot afla ce înseamnă agricultură, pot vedea semănătoarea și tractoarele fermei, pot vedea locul unde se depozitează peste iarnă fânul, porumbul și alte cereale, pot învăța despre muncile agricole care asigură hrana animalelor și a oamenilor .
Andreea și Alexandru Pavel au decis în urmă cu doi ani să renunțe la asfaltul și poluarea din București și să se retragă la țară , să o crească pe fetița lor Sara, acum în vârstă de 4 ani, într-un mediu curat, printre plante și animale domestice.
Familia Pavel s-a gândit să investească în educație – un domeniu spre care prea puțini se îndreaptă. Pe două din cele 100 de ha pe care bunicul Sarei le posedă, soții Pavel au amenajat Ograda Veseliei, în localitatea constănțeană Arsa, un sat uitat de lume situat între Mangalia și Albești .
Alexandru Pavel are 35 de ani și a lucrat în mediul on line,soția lui Andreea a lucrat 15 ani în turism. Activitățile desfășurate în trecut , le sunt de folos acum când au propria afacere. Știu să promoveze posibilitatea de a petrece o zi plăcută împreună cu copiii în lumea animalelor, aproape de mediul lor de viață. Știu să îi atragă pe copii prin tact pedagogic, voce, amabilitate, răbdare și să le prezinte cum trăiesc, cum se hrănesc, cum se înmulțesc animalele și păsările.
Au în ograda lor: căprițe pitice, iepuri, porci vietnamezi, o văcuță, un ponei și multe păsări de curte. Căprițele pitice sunt blânde și doresc să fie mângâiate. Văcuța ”Lili”e de culoare neagră, dar între coarne o inimioară albă arată că este de asemenea blândă, cu copiii . Alexandru Pavel le arată că nu mușcă niciodată pentru că dinții nu-i permit să muște ,dar îi place foate mult să îi pupe pe copii. Copiii sunt captați,fascinați, se amuză ,se bucură și râd cu poftă.
Poneiul Trandafir abia așteaptă să fie răsfățat și el de copii, cu mere culese din apropiere sau orice alte delicatețuri cum ar fi frunzele de pe știuletele de porumb.
Mai fricoase sunt bibilicile care cresc foarte ușor și sunt foarte gustoase, dar gâștele, curcile și curcanii sunt destul de zgomotoși. Tăcute sunt rațele rasa Pekin, albe ca zăpada, dar mute. Le place să zboare, să stea în apă și să se plimbe legănat, prin lanul de floarea soarelui.
Gălăgioase după orice fir de iarbă sau grăunțe, gâștele te salută imediat , dacă te apropii de teritoriul lor.
Găinile și cocoșii sunt de rasă italiană au creste ,diferența e că găinile țin creastă înclinată ,iar cocoșii țanțoși o păstrează permanent central, ridicată .Zboară și pot participa la lupte între cocoși.
De la deschidere , de anul trecut și până în prezent au vizitat Ograda Veselă din Arsa aproape 5000 de copii din grădinițe și școli din județul Constanța, afirmă administratorul Alexandru Pavel. În funcție de anotimp, copiii pot participa la diverse activități cum ar fi: plantarea răsadurilor, tunderea oilor, depozitatul fânului. Cei care în primăvară au participat la etapa de însămânțări, acum sunt așteptați să vină să culeagă știuleți de porumb,pentru fiert, la scos cartofii din pământ sau la culesul roșiilor pentru consum.
Și pentru că o zi de ”muncă” trebuie îmbinată cu joaca, soții Pavel s-au gândit și la asta. Distracția poate continua la tiroliană, pe turnuri de cățărat, pe leagăne, hamac, pe nisip sau prin labirintul creat din baloți de paie. Părinții își pot supraveghea copiii stând la o terasă și consumând ceva răcoritor.Dacă soarele e prea arzător sau stropii de ploaie împiedică desfășurarea activităților în aer liber, în interior copiii se pot juca, pot colora și picta ceea ce au văzut în lumea plantelor și animalelor.
La plecarea din câmp, veți dori să reveniți!
Programul este zilnic între orele 8.30 -21.30. Costul unui bilet este de 8 lei pentru copil și 10 lei pentru adult.
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)