(AUDIO) Vorba aceea – Exemplul…care l-a dat
Publicat de Larisa Calistru, 15 iulie 2015, 08:53
În topul greșelilor de exprimare corectă apare și forma de feminin plural „ultimile”, în locul celei corecte, „ultimele”.
Adjectivul ultim are patru forme flexionare, în funcţie de număr şi de gen: ultim, ultimă, ultimi, ultime. Deci la masculin plural, forma este ultimi, iar la feminin plural, forma corectă este ultime.
Trebuie să spunem: Care sunt ultimele noutăţi?
Observ că există și dezacorduri ale numeralelor compuse – „treizeci şi unu de litere” – corect: „treizeci şi una de litere”, „o sută cincizeci şi unu de proprietăţi” – corect: „o sută cincizeci şi una de proprietăţi” -, asociate şi cu utilizarea unei forme necultivate, invariabile: „Doişpe steluţe?” – corect: „douăsprezece”.
Utilizarea fără prepoziţia funcţională „pe” a pronumelui relativ “care” cu funcţie de complement direct este o altă o greşeală frecventă: „Exemplul care l-a dat domnul primar” – corect spunem „Exemplul pe care l-a dat domnul primar”,” Obiecte care femeile sau copiii nu le abordează cu uşurinţă” – corect „Obiecte pe care femeile sau copiii nu le abordează/folosesc cu uşurinţă”.
Și nu uitați vorba aceea: M-ai cucerit când am observat că vorbești și scrii corect gramatical.