Trei scenarii pentru Grecia după referendum
Publicat de , 4 iulie 2015, 19:54
Cu ţara intrată oficial în incapacitate de plată, grecii sunt chemaţi duminică la un referendum istoric în care trebuie să decidă viitorul Atenei în relaţia cu creditorii internaţionali şi cu Europa.
Înainte de votul de duminică din Grecia, pe care analiştii îl consideră a fi unul pro sau contra Europei, tabăra DA câştigă teren, mai ales pe fondul evoluţilor din ultima săptămână când băncile au fost închise, iar sumele extrase de la bancomate limitate. Premierul Alexis Tsipras i-a îndemnat, din nou, pe greci să voteze NU, promiţându-le că un nou acord va fi semnat indiferent de rezultatul referendumului.
Miza referendumului de duminică este mare atât pentru viitorul Greciei în UE, cât şi în plan intern, în condiţiile în care tot mai multe voci din jurul lui Alexis Tsipras au invocat scenariul demisiei în cazul în care elenii vor vota DA, în ciuda apelurilor guvernului. Financial Times publică un material despre cele trei scenarii posibile după referendumul din Grecia din 5 iulie.
Astfel, cele trei scenarii identificate de Financial Times sunt următoarele: 1 – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras îşi dă demisia; 2 – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras rămâne; 3 – Grecia votează NU.
Primul scenariu – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras îşi dă demisia.
Întrebarea care se pune în acest caz este cât de repede se poate forma un nou Guvern. Răspunsul Financial Times? ”Depinde”. Dacă partidul premierului Tsipras, Syriza, va forma o coaliţie cu celelalte trei partide mari din Parlament, s-ar putea forma un Guvern de unitate naţională.
La fel s-a întâmplat şi în 2011, când tehnocratul Lucas Papademos a devenit premier, iar Grecia a acceptat al doilea plan de ajutor.
”Aceasta este probabil cea mai bună cale pentru Grecia de a schimba cursul şi a asigura un nou bailout înainte de ceea ce mulţi consideră ultimul deadline, 20 iulie, când Grecia trebuie să plătească 3,5 miliarde de euro Băncii Centrale Europene”, scrie Financial Times.
Totuşi, sursa notează că, dacă nu apare un nou lider marcant în Syriza, este greu de crezut că Grecia va reuşi să formeze o mare coaliţie.
Al doilea scenariu – Grecia votează DA, premierul Alexis Tsipras rămâne.
Prim-ministrul grec a anunţat că se va supune poporului şi că, dacă grecii votează DA la referendumul de duminică, va accepta condiţiile creditorilor.
Cu toate acestea, mulţi lideri din zona euro au anunţat că nu mai pot lucra cu Tsipras, după ce acesta i-a acuzat, într-un discurs televizat recent, că ”şantajează” Grecia.
Întrebarea care se pune în acest caz este dacă liderii europeni vor fi deschişi la discuţii cu Tsipras, iar taberele sunt împărţite.
Astfel, Ministrul de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogroup, a spus răspicat că Alexis Tsipras nu mai este de încredere, în timp ce Ministrul de finanţe francez, Michel Sapin, şi şeful economic al Comisiei Europene, Pierre Moscovici, au declarat că vor să poarte noi discuţii cu Grecia chiar dacă Tsipras rămâne premier şi mai ales dacă schimbă coaliţia de guvernare.
Al treilea scenariu – Grecia votează NU.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, premierul italian, Matteo Renzi, şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat că un eventual vot NU ar reprezenta o ruptură de Europa şi ar echivala cu dorinţa grecilor de a părăsi zona euro.
Cu toate acestea, Guvernul grec susţine că liderii europeni ”blufează” şi că Ministrul de finanţe german Wolfgang Schauble le-ar fi spus creştin-democraţilor europeni, într-o întâlnire cu uşile închise, că un eventual vot NU la referendum nu ar însemna Grexitul.
Astfel, Financial Times scrie că existe posibilitatea ca creditorii să redeschidă discuţiile şi dacă Grecia votează NU.
Cu toate acestea, sursa notează că e greu de crezut că eventualele discuţii de după un NU ar putea fi mai fructoase decât cele din ultimele cinci luni, mai ales că premierul Alexis Tsipras va avea un argument în plus pentru a combate măsurile de austeritate.
Şi în acest scenariu, UE pare împărţită: preşedintele Eurogroup susţine că un NU la referendum pune la îndoială apartenenţa Greciei la zona euro, în timp ce francezii Sapin şi Moscovici ar insista pentru o nouă rundă de discuţii.
Totuşi, cei mai mulţi oficiali din zona euro consideră că, dacă Grecia votează NU, ar urma să părăsească zona euro.
SURSA – gandul.info