VIDEO: O pisică japoneză, care deţinea titlul de „şef de gară”, a primit statutul de zeiţă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 30 iunie 2015, 10:30 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 9:18
Tama, o pisică niponă care a devenit o veritabilă vedetă mondială în urmă cu opt ani, după ce a fost numită „şef de gară” într-o localitate feroviară din vestul Japoniei, a primit postum statutul de zeiţă, duminică, după ceremonia ei funerară, la care au asistat câteva mii de persoane.
Tama, care a avut parte de funeralii spectaculoase, a devenit „şef de gară” în urmă cu opt ani, întrucât a contribuit decisiv la redresarea financiară a unei companii feroviare nipone, prin faptul că prezenţa ei în acea gară atrăgea numeroşi turişti, informează bbc.com.
Jacheta şi cascheta ei, create pe comandă, au devenit de-a lungul anilor o prezenţă constantă în staţia Kishi din vestul Japoniei.
Tama a murit la vârsta de 16 ani, din cauza unei insuficienţe cardiace, pe 22 iunie.
Zeci de reprezentanţi ai unor companii nipone şi mai multe mii de fani au participat duminică la funeraliile pisicii Tama, realizate potrivit canoanelor religiei şintoiste, în timpul cărora celebra pisică a primit statutul de zeiţă.
Religia şintoistă, practicată de numeroşi japonezi, glorifică o varietate de zei, inclusiv animale.
În timpul ceremoniei, oficialii niponi au mulţumit pisicii Tama pentru faptul că a salvat de la faliment o companie feroviară, prin atragerea unui număr mare de turişti din lumea întreagă.
Mitsunobu Kojima, directorul companiei feroviare Wakayama Electric Railway, a oferit felinei decedate şi un titlu special postum – „şef de gară permanent onorific”.
Oficialul nipon a spus că Tama a contribuit cu aproximativ 1,1 miliarde de yeni (8,9 milioane de dolari) la economia locală.
În afara gării, buchete de flori, conserve de ton şi numeroase alte daruri au fost aduse de miile de fani ai pisicii Tama care au asistat la ceremonia funerară.
Yoshinobu Nisaka, guvernatorul provinciei Wakayama, a spus că folosirea unor feline ca „şefi de gară” reprezintă o practică importantă şi a lăudat faptul că această idee a fost menţinută de-a lungul anilor în Japonia.
O altă pisică, Nitama, a primit recent în Japonia titlul de „ucenic de şef de gară”.