(AUDIO) Cum se va aplica Legea Insolvenţei Persoanelor Fizice
Publicat de Adrian Băncilă, 23 iunie 2015, 15:19
Legea Insolvenţei Persoanelor Fizice a fost promulgată de curând de Preşedintele României. Documentul include 3 modalităţi prin care insolvenţa persoanelor fizice va putea fi soluţionată. Una dintre ele presupune existenţa unui plan de rambursare a datoriilor, spune avocatul Lucian Enache.
„Persoana care consideră că se află în insolvenţă va trebui să se adreseze Comisiei de Insolvenţă, arătând, pe baza documentelor pe care le deţine, faptul că au trecut mai mult de 90 de zile de la data scadenţei acelor creanţe, că nu poate să-şi plătească aceste datorii, dar că are previziunea unui plan de rambursarepe o perioadă de cel mult şase ani. Legea prevede şi un cuantum minim al datoriilor, suma reprezentând 15 salarii minime pe economie.“
A doua variantă este lichidarea de active.
„Administratorul judiciar, care poartă denumirea de lichidator, nu va face decât să inventarieze bunurile debitorului, să încerce să lichideze aceste bunuri şi prin vânzarea acestor active, atunci va încerca să achite din datoriile debitorului.“
A treia opţiune o reprezintă procedura simplificată.
„De regulă, condiţiile aplicării acestei proceduri sunt îndeplinite atunci când suma totală a datoriilor este mai mare de zece salarii pe economie sau când debitorul nu are bunuri sau venituri care pot fi supuse urmăririi silite. O a treia condiţie este aceea ca debitorul să aibă vârsta peste cea standard de pensionare sau să-şi fi pierdut total sau cel puţin pe jumătate din capacitatea de muncă.“
Legea ar putea fi aplicată după data de 1 ianuarie 2016, mai spune avocatul Lucian Enache.