Vara îi aduce pe dermatologi pe litoral, într-o nouă Campanie de prevenire a cancerului de piele
Publicat de Adina Sîrbu, 21 iunie 2015, 11:01
Campanie de informare pentru depistarea melanomului şi prevenirea cancerului cutanat, derulată şi în această vară de Societatea Română de Dermatologie
Acţiunea începe în luna iunie şi va cuprinde toate staţiunile de pe litoral.
Astfel, în perioada 28-30 iunie, 12-14 iulie şi 9-11 august în intervalul orar 08.00 – 17.30, în staţiunile Mamaia, Eforie Nord şi Neptun, medici dermatologi din Constanţa şi din ţară vor acorda consultaţii gratuite şi sfaturi medicale tuturor constănţenilor şi turiştilor interesaţi.
Campania are acelaşi dublu scop: sensibilizarea opiniei publice faţă de pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar, mai important, încurajarea prezentării la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce al cancerului de piele, a declarat dr. Călin Giurcăneanu, preşedintele SRD.
Deşi cancerul de piele apare în proporţie covârşitoare la persoanele care au epidermul sănătos, soarele este răspunzător de apariţia bolii, mai ales dacă pacienţii se expun fără să se protejeze.
Astfel, în proporţie de 80%, aluniţele sunt produse din cauza soarelui şi doar 20% de fondul genetic.
De aceea, aluniţele trebuie urmărite atent dacă îşi schimbă forma, culoarea şi dimensiunea.
Există leziuni precanceroase produse de soare, care se cheamă lentigo solar, şi care se transformă, în timp, în cancer, semnalizând, totodată, prostul obicei de a ne expune la soare în orele interzise.
Orice astfel de modificare trebuie să ducă persoana în cauză de urgenţă la medicul dermatolog.
Tatamentul precoce previne evoluţia către o boală gravă, iar acum sunt disponibile tratamente de scurtă durată, care, însoţite obligatoriu de evitarea expunerii îndelungate la soare şi folosirea unor creme cu factor de protecţie solară, au eficienţă maximă.
Specialiştii atrag, de asemenea, atenţia părinţilor care îşi aduc bebeluşii la plajă că-şi expun copiii unor boli grave.
Deşi au doar câteva luni, iar pielea lor este prea sensibilă pentru a fi protejată de vreo cremă de protecţie solară, mii de bebeluşi sunt aduşi la plajă în fiecare an şi ţinuţi în soarele amiezii.
Urmările acestei decizii sunt resimţite la maturitate, când radiaţiile acumulate pot provoca boli extrem de grave, precum scleroza multiplă, colagenoza sau vitiligo.