Intră în vigoare noul catalog naţional cu medicamente
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 iunie 2015, 17:35 / actualizat: 16 noiembrie 2015, 9:21
Noul Catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED) va intra în vigoare din 1 iulie, existând peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate.
Ordinul ministrului Sănătăţii privind aprobarea noului CANAMED a fost trimis, vineri, la Monitorul Oficial, pentru publicare.
Potrivit Mihaelei Udrea, director în Ministerul Sănătăţii, nu există bolnavi care să fi suferit pentru că din CANAMED lipseşte vreun medicament, iar în vechiul catalog au fost identificate peste 100 de medicamente care nu au fost niciodată comercializate în România.
„Din cunoştinţele noastre nu există bolnavi afectaţi de vreo lipsă din CANAMED. Sper să nu apară ulterior. Acesta este un proces continuu, dar, cu siguranţă, dacă va apărea punctual o situaţie de acest gen, vom răspunde de urgenţă pentru ca pacienţii să nu simtă lipsa medicamentelor de pe piaţă”, a spus Mihaela Udrea.
Potrivit acesteia, sunt necesare două cataloage de medicamente şi, începând cu luna septembrie, o nouă metodologie de calcul a preţului, care să corespundă şi să poată fi aplicabilă în toate unităţile, dar fără a depăşi preţul de rambursare din fond. „Adică să nu se plătească mai mult şi nici pacientul care primeşte medicamentul compensat să nu plătească mai mult”, a adăugat Udrea.
Ea a mai spus că, prin noul ordin, în situaţia în care producătorii nu respectă preţul conform metodologiei de calcul au posibilitatea să îl conteste în termen de 90 de zile.
„Dacă doresc să meargă la preţul aprobat anterior prin ordinul de ministru, atunci cu siguranţă va fi comercializat în România şi va intra în rambursare, dar nu mai mult de şase luni, după care, dacă doresc să se alinieze, vor merge cu 5% mai puţin din preţul de producător”, a mai spus directorul.
Totodată, Udrea a explicat că pacienţii care nu vor dori să ia medicamentul generic şi vor să îl ia pe cel inovativ vor plăti în plus diferenţa. Aceste lucru va fi posibil chiar de la 1 iulie.
„Dacă pacientul solicită medicamentul inovativ, farmacia eliberează medicamentul inovativ, dar cu diferenţa de la preţul de rambursare până la preţul de raft al inovativului, care este mai mare decât preţul de referinţă generic”, a mai spus Udrea.