Expoziție-dezbatere pentru drepturile persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate

Publicat de Carmen Secuiu, 19 iunie 2015, 09:42 / actualizat: 19 iunie 2015, 17:45
Centrul de Resurse Juridice vă invită până sâmbătă 20 iunie, în Piața Ovidiu din Constanța la o expoziție-dezbatere, cu tema: „Drepturile omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale – Mecanismul de monitorizare independent”.
Constanța este al șaselea oraș în care are loc dezbaterea din cadrul Caravanei „Lagărele de lângă tine”.
Expoziția foto, itinerantă, cu peste 120 de fotografii, documentează viața celor 25.000 de copii și adulți ce trăiesc în instituțiile pentru persoane cu dizabilități intelectuale și probleme de sănătate mintală din România.
Manager proiect, Georgiana Pascu:
Fotografiile au fost realizate în timpul vizitelor de monitorizare ale Centrului de Resurse Juridice în perioada 2014-2015, în cadrul campaniei „Lagărele de lângă tine” ce urmărește prevenirea încălcării drepturilor acestor persoane.
După fiecare vizită de monitorizare neanunţată, experții CRJ întocmesc un raport pe care CRJ îl trimite apoi autorităților responsabile pentru informare și observații. Ulterior, publică pe site-ul propriu fiecare raport împreună cu răspunsurile autorităților, atunci când le primesc.
Tot pe site se regăsește și petiția prin care se dorește strângerea celor 25. 000 de semnături, prin care pot fi ajutați cei instituționalizați.
În cadrul acestor vizite, încă din 2003, au fost observate nenumărate nereguli și abuzuri în privința respectării drepturilor omului în instituțiile pentru persoane cu dizabilități mintale, iar accesul la justiție al „beneficiarilor” este de inexistent.
De asemenea, pe baza informațiilor primite de la DGASPC la Centrului de Resurse Juridice, s-a constatat că numai în perioada 2011-2014 au murit aproximativ 1.462 de persoane aflate în îngrijire în astfel de instituții, și aceasta numai în jumătate din județele țării (câte au răspuns).
În plus, majoritatea cauzelor de deces consemnate în documentele oficiale sunt cel puțin îndoielnice (pneumonie, retard mintal etc.), iar investigarea acestora se întâmplă rareori.
Acestor demersuri li s-au alăturat și cei de la Centrul de Investigații Media. Cu detalii moderator în dezbatere, jurnalist, Ovidiu Vanghele:
De peste un deceniu, CRJ atrage atenţia asupra numărului mare de persoane cu dizabilităţi care decedează în condiţii suspecte în instituţiile de protecţie socială şi de sănătate mintală din România. În iulie 2014, Marea Cameră a CEDO a arătat că statul român a încălcat dreptul la viaţă al unui tănăr cu dizabilităţi intelectuale, decedat în Spitalul de psihiatrie din Poiana Mare, judeţul Dolj, în anul 2004.
CEDO, a declarat că întreg sistemul din România trebuie schimbat.
Recomandarea U.E: Aceste ”lagăre” trebuie desființate până în 2020.
carmensecuiu@radioconstanta.ro