Europa luptă împotriva falsificării medicamentelor

Publicat de Bogdan Comșa, 18 iunie 2015, 17:40
O directivă europeană privind medicamentele falsificate trebuie introdusă în legislaţia tuturor statelor membre în următorii trei ani.
Un sistem de verificare funcţionează deja ca program pilot, în Belgia.
La nivel european, pătrunderea medicamentelor falsificate în lanţul legal de distribuţie este destul de redusă, sub 1% din cele aflate pe piaţă, dar pentru a elimina acest risc, toate ţările din Uniune vor fi obligate să adopte sistemul – a explicat azi vice-preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Tănasă:
„Sistemul va fi unic în întreaga Uniune Europeană, pe fiecare cutie de medicament va fi un cod unic pentru fiecare cutie şi, în urma scanării, se va identifica în farmacii dacă medicamentul respectiv a mai fost sau cutia respectivă a mai fost sau n-a mai fost vândută altundeva. Se estimează undeva în 2017 să fie totul gata pentru a funcţiona”.
Marius Tănasă a adăugat că introducerea sistemului nu se va traduce în scumpiri sensibile la medicamente, costurile suplimentare vor fi de câţiva cenţi pentru fiecare cutie.
În România doar 4-5 cazuri de medicamente falsificate au fost înregistrate în ultimii ani.
La o dezbatere pe această temă, organizată joi de Ambasada Marii Britaniei la Bucureşti, participanţii au considerat necesară înfiinţarea unei organizaţii neguvernamentale independente, de tip parteneriat public privat pentru verificarea medicamentelor de pe piaţă, la nivel naţional.