Sforăitul şi tulburările de respiraţie în timpul somnului, combătute cu smartphone-ul
Publicat de Bogdan Comșa, 16 iunie 2015, 16:53
Aplicaţia denumită „Help! Snoring” a fost prezentată astăzi de Societatea Română de Pneumologie şi este destinată celor care prezintă apnee de tip obstructiv şi sforăie, dar vine mai ales în ajutorul şoferilor.
Puţin ştiu că aproape 60% dintre adulţi sforăie, însă dincolo de acest zgomot care trezeşte partenerul de viaţă sun probleme mai mari.
Un nou studiu arată că tulburările de somn ar trebui incluse în aceeaşi categorie de factori de risc pentru bolile cardiovasculare la fel ca fumatul, lipsa activităţilor fizice şi alimentaţia deficitară.
În acelaşi timp, somnolenţa datorată sindromului de apnee în somn a provocat peste 30% dintre accidentele majore ale vehiculelor comerciale în care au fost implicaţi şoferi profesionişti. Uniunea Europeană a decis ca, până la sfârşitul anului, toate statele membre să includă apeea pe lista bolilor care sunt incompetibile cu conducerea maşinilor.
Astfel, potrivit unei directive europene, permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reînnoite fără un aviz care să ateste că solicitantul nu suferă de apnee în somn.
Tulburările de somn apar în rândul persoaneilor care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte şi sunt asociate cu depresia, epuizarea şi stresul.
Aplicaţia lansată astăzi monitorizează fiecare secundă din timpul de somn, după ce este deschisă înainte de culcare.
Iar pe baza datelor culese ne poate indica dacă suferim de apnee.
Pentru confirmare şi tratament este necesar apoi un examen de specialitate.