Medicii au descoperit cum să regenereze ţesuturi din colon, ficat şi măduva osoasă
Publicat de Bogdan Comșa, 13 iunie 2015, 19:02
SW033291. Pe viitor, este posibil ca nimeni să nu-şi mai amintească acest nume, dar el reprezintă originea unei molecule care a dovedit că poate induce regenerarea multiplelor ţesuturi şi poate repara astfel daunele provocate în organe atât de importante precum colonul, ficatul sau măduva osoasă.
Pentru moment, au fost obţinute rezultate pe animale, dar cercetătorii americani de la Case Western Reserve din Cleveland şi Universitatea din Texas subliniază că respectivul compus şi-a dovedit eficienţa în salvarea vieţii cobailor care altfel, ar fi murit în timpul unui transplant de măduvă osoasă.
„Am descoperit o substanţă care acţionează ca o vitamină pentru celulele-mamă din ţesuturi, stimulând capacitatea acestora de a repara mai repede ţesuturile afectate.
Medicamentul tratează daunele din multiple ţesuturi, ceea ce ne sugerează că poate avea aplicări în tratarea mai multor afecţiuni”, afirmă Sanford Markowitz, cercetător la Case Western Reserve.
De fapt, oamenii de ştiinţă lucrează deja la un proiect în care compusul să fie folosit la pacienţi care au primit un transplant de măduvă osoasă, cei care suferă de colită ulceroasă şi cei care au fost supuşi chirurgiei hepatice. Obiectivul este acelaşi în fiecare caz: creşterea exponenţială a probabilităţilor unei recuperări mai rapide şi de succes.