„Cine nu are bătrâni, să îi cumpere”. Dar, oare, îi vom mai găsi pe undeva?
Publicat de , 11 iunie 2015, 16:21
De 25 de ani, ţara noastră se confruntă cu un recul demografic, fenomen cauzat de o scădere accentuată a natalităţii, în paralel cu o creştere a ratei mortalităţii, cât şi de migraţia masivă a românilor în străinătate. „Avem în faţă un veritabil fenomen de depopulare a ţării. Majoritatea celor care trăiesc acum în alte ţări este foarte probabil să nu mai revină acasă niciodată, iar copiii lor vor fi cetăţeni loiali şi harnici ai altui stat”, a atras atenţia directorul Centrului de Cercetări Demografice „Vladimir Trebici” din cadrul Academiei Române, prof. univ. dr. Vasile Gheţău.
Pe de altă parte, persoanele mai în vârstă au dificultăţi din ce în ce mai mari în traiul zilnic.
„Grija pentru bătrâni şi pentru cei nevoiaşi arată gradul de civilizaţie al unui popor. Din acest punct de vedere, ne îngrijorează, în mod deosebit, starea de abandon social şi dezinteresul faţă de bătrâni, pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi”, atrăgea atenţia Preafericitul Părinte Patriarh, cu ceva vreme în urmă, într-un mesaj adresat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice.
Astăzi, imaginea unei familii cu părinţi, bunici, nepoţi, tinde să fie din ce în ce mai mult estompată.
Vorbim la „Stil de viaţă”, de la ora 18.10, despre relaţiile din familie şi comportamentul faţă de bătrâni. Invitată, psihologul Silvia Tudorancea.