(AUDIO+FOTO) Alai aromân în Banat, dus de Vanghilismo

Publicat de Liliana Fustanela, 10 iunie 2015, 00:06 / actualizat: 12 iunie 2015, 9:45
Etniile s-au reunit la Timișoara, duminică, 7 iunie, în Pădurea Verde , acolo unde, în Muzeul Satului Bănățean, există câte o casă țărănească specifică fiecărei comunități și fiecare casă are câte un copac – o oază a ruralității la marginea orașului din vestul țării .
Astfel, de la Casa Ucraineană a Muzeului Satului Bănăţean a pornit Alaiul Etniilor. Ucrainenii au fost la această ediție naşii evenimentului și au trecut pe la fiecare etnie, să o invite la festival . Aleea Etniilor s-a umplut de multă culoare dată de costumele populare specifice ucrainenilor, sârbilor, bulgarilor, aromânilor, evreilor, germanilor, cehilor, maghiarilor.
Organizatorul evenimentului, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Timiş a invitat la manifestare următoarele grupuri folclorice : Ansamblurile Uniunii Ucrainenilor – Kozaciok, din Suceava, Kalena şi Trio Hrin, din Ştiuca – Corul Shalom al Comunităţii Evreilor din Timişoara, Ansamblul de dansuri Warjascher Spatzen al etniei germane din Variaş, Ansamblul de dansuri maghiare Szederinda şi Csurdangata, din Tormac, Formaţia de dansuri sârbeşti Sveti Nicola, din Becicherecu Mic, Ansamblul Palucenka, al bulgarilor din Dudeştii Vechi (cu soliştii Larisa Şerban şi Andreea Velciov), Ansamblul Comunităţii Romilor din Măguri, Ansamblul Comunităţii Cehilor din Gârnic, Fanfara din Recaş şi Ansamblul Aromânilor Vanghilizmo, din Kogălniceanu.
Ajunși acolo, membrii Ansamblului Aromânilor Vanghilizmo, din comuna constănțeană Mihail Kogălniceanu au participat și la marcarea celor 69 de ani de la colonizarea aromânilor în Banat, în localitatea Dudeștii Noi, unde mai există 89 de aromâni.
Primăria Dudeştii Noi şi Comunitatea aromânilor din Banat a organizat cu acest prilej : sesiuni ştiinţifice, expoziţii şi un spectacol extraordinar cu Ansamblul „Vanghilizmo” din Mihail Kogălniceanu, județul Constanța. Spectacolul s- a desfășurat pe scena Casei de Cultură din Dudeştii Noi , sâmbătă, 6 iunie 2015.
De la reprezentantul Comunității Aromânilor din Banat, Victor Enache, am aflat că în Banat , mai sunt în prezent mai puțini de 100 de aromâni , distribuiți astfel : în Săcălaz -2, Biled- 1 (din 298), Sânandrei-2, Dudeștii Noi – 89. Victor Enache a mai precizat că a realizat, o statistică, în 2010 și aceasta arată că 35 % dintre aromânii din Banat vorbesc aromâna bine, 48 % – destul de bine, în timp ce meglenoromânii mai vorbesc meglena, doar în proporție de 15 % .
Catedrala Mitropolitană din Timișoara adăpostește moaștele Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, protectorul ortodocșilor români din Banat, fost episcop ortodox de Timișoara (1651 – 1655), aromân venit de la Muntele Athos și retras apoi, la Mănăstirea de la Partoș. Pictura a fost realizată tot de un aromân, Atanasie Damian. Sunt mulți aromâni din Banat care au contribuit la menținerea valorilor spirituale,în această zonă a țării.
Victor Enache a lansat invitația de a participa, la Hramul Catedralei Mitropolitane din Timișoara ,ce va avea loc în ziua de 15 septembrie 2015, de Sf. Iosif de Partoș, când va fi rostită rugăciunea ” Tatăl nostru ” și în aromână.
Despre această punte de legătură dintre aromânii din Dobrogea și cei din Banat, am aflat mai multe în emisiunea: ”Interferențe dobrogene”, ediția 8 iunie 2015, de la coordonatorul Ansamblului Vanghilismo ,Costel Puiu și reprezentantul Comunității Aromânilor din Banat, Victor Enache. Copiii din Dudeștii Noi, Timiș, au învățat să danseze armânește de la musafirii lor din Mihail Kogălniceanu,Constanța. Secvență din emisiunea realizată de Liliana Fustanela :
(lilianafustanela@radioconstanta.ro)