AUDIO: Seceta face ravagii
Publicat de , 10 iunie 2015, 15:13
Dobrogea a fost declarată, oficial, încă din anii `90 ca fiind cea mai secetoasă zonă din România. Şi ce? Cartările agricole sunt facultative, de rotaţia culturilor agricole se ţine cont, dar nu prea, iar ANIF-ul stă de ani buni cuminte în banca lui ca nu cumva să tulbure apele care nu mai ajung în sistemul de irigaţii distrus fără prea multe resentimente. Cireaşa de pe tort: din acest an, pentru Ministerul Agriculturii nu mai prezintă interes datele referitoare la gradul de deşertificare sau la rezerva de apă din sol, motiv pentru care Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Constanţa nu a mai prelevat astfel de analize.
Nu că ar fi o mare problemă, oricum agricultorii s-au obişnuit ca, an de an, să fie la mila Domnului, iar când le ajunge cuţitul la os, adică aşa ca acum, să invoce ploaia salvatoare, căci toate îngrăşămintele din lume nu mai pot hrăni plantele, dacă apa, atât de necesară, nu mai există în sol.
În acest moment, situaţia culturilor agricole din judeţul Constanţa nu este bună deloc. Dumitru Manole, unul dintre cei mai importanţi agricultori ai judeţului Constanţa, a declarat că: „Avem o secetă pedologică severă şi o secetă atmosferică. Este combinată.”
Acesta a mai precizat că seceta a afectat aproape toate culturile agricole, de la grâu, orz, floarea soarelui, porumb, până la păşuni şi culturi furajere. În cele mai multe situaţii, chiar dacă va ploua în următoare perioadă, apa ajunsă în sol nu va mai putea face minuni şi acest lucru pentru că plantele au depăşit coeficientul de ofilire. Efectele secetei agresive care a pus stăpânire pe judeţ se vor vedea din plin la momentul recoltării, când, cel mai probabil, producţiile vor fi proaste din toate punctele de vedere.
Potrivit Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Constanţa, la această oră, avem, în total, peste 400.000 de hectare de teren cultivate. Circa 180.000 sunt cultivate cu grâu, 100.000 cu floarea soarelui, 55.000 ha cu rapiţă, 49.000 ha cu porumb, 25.000 cu orz şi 22.000 ha cu orzoaică de toamnă şi primăvară.
Angajaţii direcţiei i-au auzit pe unii agricultori plângându-se de secetă, dar nu s-au obosit să întocmească un raport din care să reiasă cât de gravă este situaţia, chiar dacă asociaţiile producătorilor agricoli au depus, la nivel local, tot felul de memorii pe această temă.